Læsetid: 2 min.

Riget ikke ene om kræftproblematik

16. september 1999

Rigshospitalets stop for behandling af uhelbredelige kræftsyge møder massiv modstand. Men landet over står kræftafdelinger over for samme valg

Det er modigt gjort, at vælge behandlingen af en meget synlig gruppe patienter fra. Normalt er det patientgrupper med mindre gennemslagskraft, som bliver klemt, når sygehusene prioriterer.
Det siger direktøren for DSI - Dansk Institut for Sundhedsvæsen, Jes Søgaard, om Rigshospitalets midlertidige stop for at yde kemoterapi til uhelbredelige kræftpatienter. I stedet vil kræftafdelingen bringe ventetiden ned for de kræftsyge, der kan helbredes.
"Sygehusene prioriterer hele tiden deres indsats, men det er nok første gang, vi har set en så klar og synlig prioritering," siger Jes Søgaard til Information.
Han er sikker på, at det ikke bliver sidste gang, vi kommer til at se prioriteringer, som er meget klare og gør ondt. Simpelthen fordi lægevidenskaben kan mere, end sygehusene har råd til.
Rigshospitalet har med sin prioritering lagt helt nye alen ind i diskussionen om, hvordan sygehusene skal prioritere sine behandlingstilbud.
Formanden for Hovedstadens Sygehusfællesskab, Peter Martinussen, kalder i Berlingske Tidende beslutningen uacceptabel.
Og direktøren for Kræftens Bekæmpelse, Ninna Würtzen, er rystet over beslutningen.
Men landet over står kræftafdelingerne over for samme valg. Bl.a. fordi muligheden for levetidsforlængende behandlinger har øget presset på afdelingerne.
"Nogle kræftpatienter med knap så presserende behov må nok vente i lidt længere tid på behandling," siger adm. overlæge Mogens Pedersen, Onkologisk Afdeling på Aalborg Sygehus, til Information. Han betoner, at han ikke vil prioritere som på Rigshospitalet.
"De uhelbredelige kræftpatienter får så meget bedre livskvalitet af den levetidsforlængende behandling, at vi ikke vil stoppe den," siger han. Men ventetider kan have sine omkostninger.
"Det er klart, at patienter kan gå fra et stade, hvor de kan helbredes til et uhelbredeligt stade, hvis de venter for længe på en behandling. Derudover er det en enorm psykisk belastning at gå med en kræftsygdom og vente på behandling," siger overlæge på Odense Universitetshospital Niels V. Holm.
Han betegner valget mellem at behandle de to patientgrupper for et fortvivlende valg.
Odense Universitetshospital stoppede for et par år siden kortvarigt med levetidsforlængende behandling.
Men det var fortvivlende for patienterne og dybt frustrerende for personalet ikke at kunne tilbyde patienterne den bedste behandling.
"Da sygehuset skulle spare i år, måtte vi overveje det igen. Og vi havde valgt at lave ventelister for de kræftsyge, som kan helbredes, men heldigvis er vi endnu ikke sat i den situation," siger han.
Niels V. Holm sidder med i Sundhedsministeriets kræftstyregruppe, som fremlægger en national kræfthandlingsplan omkring årsskiftet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her