Læsetid: 4 min.

En rigtig musiker

1. september 1999

Organisten Grethe Krogh modtog i går Carl Nielsen-legatet på 500.000 kr. Information har talt med den alsidige kunstner

Portræt
"Jeg er vist den danske musiker, der har spillet mest Carl Nielsen ude i verden," konstaterer organisten Grethe Krogh - uden at det lyder selvhøjtideligt eller pralende. Tværtimod er det hengivenhed til musik og komponister, der præger legatmodtageren. Tilværelsen har altid været og er stadig koncentreret om musik og musikudfoldelse for Grethe Krogh, der rundede de 70 år i november 1998.
Carl Nielsens musik har i hele Grethe Kroghs musikervirke været en central komponist, med det monumentale Commotio, opus 58 fra 1930-31 som det mest opførte værk. Det næsten 24 minutter lange værk har Krogh indspillet to gange på lp og det kan også høres på en cd fra plademærket Danacord, hvor Krogh spiller Carl Nielsen og Gottfred Matthison-Hansen (Danacord DACOCD 447).
"Commotio er et vanskeligt værk at realisere på orglet, fordi Nielsen tænkte værket symfonisk. Komponisten sad i Christiansborg Slotskirke og spillede de gamle mestre som f.eks. Buxtehude, Scheidt og Böhm, for at lære orglet at kende, fortæller Krogh. Hun fortsætter:
"Jeg hørte værket første gang i Nikolaj Kirke, hvor Chresta Thomsen spillede musikken. Hendes mand, organisten Peter Thomsen, spillede værket første gang ved en prøvegennemspilning for Carl Nielsen og en indbudt kreds i Christiansborg Slotskirke i foråret 1931. Carl Nielsen nåede ikke at opleve uropførelsen den 6. oktober 1931 i Sankt Maria Kirken i Lübeck med organisten Emil Bangert."

Ny dansk musik
Ser man tilbage på Grethe Kroghs virke som musiker, er det slående i vor høj grad kunstneren har været åben over for nye udfordringer. Hun var den første i Danmark der spillede Alains Tre Danse. I Frankrig er hun kendt og elsket for sine fortolkninger af barokmusik, specielt Buxtehude. I USA vil man høre hende spille Commotio og nyere skandinavisk musik. Nysgerrigheden er ikke af nyere dato:
"Jeg begyndte at spille klaver da jeg var fem år. Min far underviste mig. Klaveret var mit hovedfag på konservatoriet. Debutkoncerten på klaver var i 1953 fra konservatoriets solistklasse. Fjorten dage senere debutterede jeg med orgel som hovedinstrument. En herlig tid begyndte: Jeg spillede Schumanns Klaverkoncert med Thomas Jensen og Århus Symfoniorkester. Jeg blev ansat som organist i Holmens Kirke i 1964, og begyndte at undervise på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium i 1967 - med titel af professor i 1969."
Grethe Krogh har spillet musik i de fleste genrer. Blandt de nulevende danske komponister har hun, udover Carl Nielsen, spillet værker af Niels Rosing-Schow, Bernhard Christensen, John Frandsen, Erik Norby, Niels la Cour, Niels Viggo Bentzon, Tage Nielsen, Leif Kayser, Jörgen Jersild og Leif Thybo. Sidstnævnte har fået en hel portræt-cd på plademærket dacapo, hvor Krogh spiller Thybos musik (dacapo 8.224009).
Listen er lang: Grethe Krogh har også indspillet alle Knud Høgenhavens orgelværker på plade og hun er midt i et udgivelsesprojekt på plademærket Helicon med ny og gammel dansk orgelmusik.

Tid til fordybelse
I 1991 holdt Grethe Krogh op med at undervise på konservatoriet. Det var en protest. Kunstneren beretter:
"Jeg brugte al min tid på at administration. Efterhånden havde jeg ikke tid til at undervise eller at øve mig. Det var utilfredsstillende kunstnerisk set. Vi var flere der var misfornøjede med de institutionelle forhold - professorerne Erling Bløndal Bengtsson (cello), Leif Thybo (teori) og Jorma Panula (direktion), forlod også konservatoriet i 1991. Det var en befrielse da jeg forlod konservatoriet og kunne få tid at øve mig og give koncerter."
Hvor andre begynder at trappe ned hen mod de 70 år, intensiverede Grethe sin koncertvirksomhed. Hele tiden er hun på vej i kraft af nye udfordringer - i hele juli måned studerede hun eksempelvis i Paris. Arbejdet med fransk musik og måske især Olivier Messiaen, står Grethe Krogh nær.
Fordybelsen er et nøgleord, hvis man skal forklare, hvorfor musikeren kan overkomme så meget. På de store turneer spiller hun Bach, Messiaen og Nielsen, men også mere ukendte navne har stået på programmerne. Med Odense Symfoniorkester har Grethe Krogh spillet musik af Barber, Bossi og Thore Bjørn Larsen, og med Radiosymfonikerne blandt andet Poulencs Orgelkoncert.
Forude venter en Amerika-turne, hverv som dommer i orgelkonkurrence - ordrebogen er fuld for den unge 70-årige musiker. På vej ud af døren pointerer organisten over for Informations udsendte: "Når vi engang får et opera-koncerthus i København, skal de ansvarlige huske orglet!"
Påmindelsen er hermed givet videre til rette vedkommende.

Fakta -- Noget til musikken
Tre danske musikfolk blev i går hædret med Carl Nielsen-legatet, som det almindeligvis kaldes (det korrekte navn er Carl Nielsen og Anne Marie Carl-Nielsens legat). Anders Beyer og Erik Wiedemann portrætterer hhv. organisten Grethe Krogh og trompetisten, komponisten Palle Mikkelborg. Den tredie modtager er komponisten Jørgen Jersild, der i sin tid komponerede bl.a. musikken til Carl Th. Dreyers film, Gertrud, og som siden har beklædt en række tillidshver samt skrevet lærebøger. Legatportionerne er på den betragtelige sum en halv mio. kr. hver.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her