Læsetid: 2 min.

Russerne dømt til at tabe i Tjetjenien

28. september 1999

Duma-medlem siger, at det eneste russiske alternativ til endnu et nederlag er folkemord - Imens bombes Tjetjenien på femte døgn 'indtil den sidste bandit er nedkæmpet'

Rusland kan ikke vinde krigen i Tjetjenien, med mindre de russiske politikere er parat til at begå en folkemord i Tjetjenien.
Det siger dumamedlemmet og den tidligere systemkritiker Sergej Kovaljov til det franske dagblad Libération.
"Hvis politikerne forestiller sig en ny krig i Kaukasus - og det tyder alt på - må de forstå, at det bliver en krig mod guerillaer, og at den ikke kan vindes. Man kan kun vinde krigen, hvis man er parat til total udslettelse og folkemord, for tjetjenerne vil ikke bøje sig," siger Kovaljov.
Det russiske duma-medlem mener, at generalerne ikke har forstået læren af den første Tjetjenien-krig fra 1994-96, hvor general Lebed indgik en aftale med Tjetjenien for at stoppe krigen, der havde kostet det russiske militær store tab.
"Generalerne "har simpelthen glemt alt. De forsøger at tage ved lære af NATO's intervention i Kosovo, men situationen er en helt anden," siger Kovaljov, der opfordrer Rusland "til at søge nye veje til forhandling".

Nej til forhandling
Men Rusland viste i går ingen tegn på forhandlingsvilje. Tværtimod citerede Interfax den russiske forsvarsminister Igor Sergejev for at sige, at Rusland vil fortsætte angrebene på Tjetjenien "indtil den sidste bandit er udslettet. Og Rusland fortsætte i går på femte døgn bombeangrebene på mål i Tjetjenien, hvor mindst 50 mennesker blev dræbt, oplyser lokale kilder over for Reuters.
Med mandagens dødstal menes mindst 380 mennesker at have mistet livet inden for den seneste uge.
Den tjetjenske præsident, Aslan Maskhadov, afviser pure, at den tjetjenske ledelse har noget at gøre med de millitante muslimske oprørere, eller at de har baser eller tilholdssteder i Tjetjenien.
Ministerpræsident Putin sagde, at der ikke er planlagt møder med Maskhadov.

Landoffensiv
En ledende russisk general oplyste i går over for nyhedsbureauet AFP, at de russiske styrker har planlagt en landoffensiv og at den foreløbige startdato er den 10. oktober.
Af frygt for en eventuel landoffensiv har mellem 10.000 og 15.000 civile tjetjenere forladt deres hjem og bevæget sig i retning af den russiske grænse.
De fleste kommer fra Grosnij, der er hårdest ramt af russiske bomber.
De mange flygtninge har kun taget de mest nødvendige ejendele med og en lokal hjælpearbejder advarede i går om, at situationen ved grænsen er ved at udvikle sig til en humanitær katastrofe.
"Flygtningene strømmer ind i Ingusjetien i hold på 5.000-6.000 pr dag," sagde Ingusjetiens fungerende ministerpræsident, Akhmed Malsagov til Reuters: "Hvis der indledes landoffensiv, forventer vi, at mindst 300.000 tjetjenere vil krydse grænsen," fortsatte Malsagov, som oplyste, at 46.000 var ankommet til Ingusjetien, hvor der bor 316.000.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu