Læsetid: 2 min.

Sag om DR-flytning til Ørestaden igen udsat

2. september 1999

Finansudvalgets formand regner med et ja til Ørestadsløsning - Dermed er endelig beslutning ikke truffet, siger Christian Nissen

Folketingets finansudvalg udskød i går for tredje gang sagen om en statsgaranti til det lån på 2,3 milliarder, der skal gøre det muligt for Danmarks Radio at samle sine aktiviteter i Ørestadens nordlige del tæt på Københavns centrum.
Finansudvalgets medlemmer havde stillet flere spørgsmål til sagen, oplyste udvalgets formand, Peter Duetoft (CD), til Ritzau efter mødet.
Udvalget behandler sagen igen i dag, hvis kulturminister Elsebeth Gerner Nielsen (R) når at besvare spørgsmålene inden udvalgets møde. Ellers udsættes sagen til næste møde, oplyste Peter Duetoft, der regner med, at udvalgets flertal godkender statsgarantien til DR.
Den konservative medieordfører Brian Mikkelsen, der i længere tid har udtalt sig svævende om sit partis stilling, sagde i går i Radioavisen, at han anbefaler sin gruppe at stemme ja. Mikkelsen mener, at regeringen har givet de garantier, han har ønsket sig, både for opførelsen af et operahus og for, at licensen ikke kommer til at stige som følge af DR-udflytningen.

Beslutning ikke truffet
DR's generaldirektør Christian Nissen har på forhånd gjort klart, at finansudvalgets godkendelse af lånegarantien ikke er det samme som, at beslutningen om en DR-flytning til Ørestaden er truffet.
"Vi skal følge en godkendelse fra finansudvalget op med et afklaringsarbejde," siger generaldirektøren.
Blandt de emner, som Christian Nissen vil have afklaret, er Gladsaxe Kommunes planbestemmelser for TV-byens nuværende areal.
De skal ændres, hvis området skal kunne anvendes til andet end tv-by og offentlige formål. En sådan ændring vil have betydning for, om arealerne kan sælges for de 500 millioner, DR-ledelsen har anslået.
Samtidig skal planbestemmelser ændres for Ørestaden, så DR kan flytte ind.
Nissen vil også opmærksomt følge udviklingen på det internationale rentemarked:
"Hvis lånerenten stiger med to-tre procentpoint, så mener jeg ikke, vi har råd til at gennemføre projektet," siger generaldirektøren.
Han henviser til, at den samlede finansieringsstrategi for et byggeri skal godkendes af Finansministeriet.
- Har det indgået i DR-ledelsens overvejelser, at man ved at samle hele institutionen gør det sværere for politikerne bagefter at splitte den ad?
Generaldirektøren gør en længere pause og ler hjerteligt:
"Den tanke er ikke faldet os ind. Faktisk vil de etagekvadratmeter, vi forhåbentlig kommer til at bygge i Ørestaden, være så fleksible, at de kan bruges til en hel masse andet. Nej, det bliver ikke en livsforsikring for DR som institution."
Efter yderligere omtanke tilføjer Christian Nissen:
"Når man kan lave et slagtehus om til en tv-by - som TV2 har gjort - så må man også kunne gøre det modsatte."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her