Læsetid: 3 min.

En sag for kulturen

2. september 1999

Der er bred enighed om, at kabel-tv burde høre under Kulturministeriet

Score-tv
"Stem på Tom," sagde annonceteksten.
"Stem på det, du ser," lød et andet bud. Og det gjorde seerne. De stemte på Tom Cruise og det, de ser, det vil sige TvDanmark, TV3 og 3+, de kommercielle kometer på den danske mediehimmel, der derved bliver mange millioner rigere.
Men brugerne stemte ikke i samme grad på det, de hører, dvs. Jørn Hjorting, Anette Heick m.fl.
"Tele Danmark har varetaget brugerafstemningen fornuftigt, bl. a. ved at sætte en grænse for prisstigning på kabel-radio på fem kroner pr. husstand," siger medieforsker Frands Mortensen, Aarhus Universitet.
Han finder det dog stadig helt uacceptabelt at kommercielle stationer scorer så massivt på afstemningen, som tilfældet er.
"For to år siden var det TV3, der så lyset og tjente store penge på afstemningen. I år er der kommet endnu flere med på vognen. 480 mio. kr. er mange penge, både kulturpolitisk og i mediesammenhæng. Når kommercielle stationer støttes på den måde, er der tale om kulturpolitik. Derfor bør kabel-tv området flyttes tilbage til Kulturministeriet," siger Frands Mortensen.

Fuldstændig godnat
Da Tele Danmark ved en ændring af bekendtgørelsen fik overdraget forhandlingsretten til de endelige placeringer af stationer i kabelpakkerne, gav selskabet udtryk for, at de agtede at lægge overskuddet efter forhandling af priser i egen lomme.
Forskningsminister Birte Weiss greb ind, hvorefter Tele Danmark medgav, at forhandling om prisnedslag burde komme forbrugerne til gode.
"Teleselskabets faktiske fortjeneste efter forhandling med stationerne er og bliver en forretningshemmelighed, ligesom vi ikke kender de økonomiske detaljer bag den aftale, Tele Danmark indgik med TV3 og 3+ i foråret," siger Viggo Bækgaard, formand for Forenede Danske Antenneanlæg (FDA), som er dybt frustreret over, at foreningen blev holdt uden for prisforhandlingerne.
Bækgaard er enig med Frands Mortensen i, at området burde ligge i Kulturministeriet.
"I Forskningsministeriet ser man alt for ingeniøragtigt på det. Det, der er brug for nu, er, at man lærer at stå sammen omkring det her, og at man får afskaffet afstemningsreglerne. For det er fuldstændig godnat."

Absurd afsteming
DFA har foreslået, at man lader et uvildigt råd under Kulturministeriet forestå udvælgelsen af stationer til kabel-tv pakkerne. Andre har fået samme idé.
"Vi har skitseret, at man laver et programråd med repræsentanter for flere forskellige lytter/seerorganisationer, som kan forhandle med selskaberne om den endelige pakke," siger Enhedslistens Søren Søndergaard.
Forslaget har foreløbig opbakning fra arbejdernes lytter og fjernseerforbund, men også i socialdemokratiet er man lydhøre.
"Afstemningen har en absurditet i sig, men når man først har lindet på det 'demokratiske' låg, så kan man ikke sige, at nu må I ikke ytre jer," siger socialdemokratiets Søren Hansen. "Der skal være en afstemning, men den skal være vejledende. Og så skal man man ikke have et amerikansk ejet foretagende eller andre med kommercielle interesser siddende for at afgøre, hvad seerne i sidste omgang skal have. Det må vi have en uvildig forsamling af kloge mænd og koner til, fortrinsvis under Kulturministeriet."
Ester Larsen, Venstre, er ikke uenig.
"Når vi når længere frem med den tekniske udvikling, bliver der plads til flere på markedet og mulighed for, at forbrugerne selv kan styre hvad man vil se. Men det må være en samfundsmæssig kulturopgave at sørge for, at det, som samfundet synes er vigtigt, kan komme igennem. Jeg tror, området ville ligge bedre i Kulturministeriet end i Forskningsministeriet," siger Ester Larsen.
Spørgsmålet ventes videbehandlet parallelt med efterårets medieforhandlinger.

FAKTA
Overgangsfænomen
Brugerafstemningen om kabel-tv er et overgangsfænomen. Så snart tilstrækkelig mange hjem har anskaffet en dekoder eller lignende apparatur til udvælgelse af samt separat betaling for tv og radio, vil kabel-tv selskabernes 'pakker' med fast indhold - og dermed afstemningen - være fortid.
Men ingen ved hvornår digitaliseringen er fuldbyrdet, og indtil det sker, er danskerne som verdens eneste seer-nation hvert andet år henvist til afstemninger om indholdet på kabel-tv.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her