Læsetid: 3 min.

SF og CD vil omringe regeringen

17. september 1999

CD og SF indgår alliance mod Nyrup i finanslovsforhandlingerne. Partierne har givet hinanden håndslag i kampen mod aktivering

En ny alliance har set dagens lys i dansk politik. CD, som siden indtoget i dansk politik i 1973 har defineret sig som partiet, der skal holde venstrefløjen uden for indflydelse, danner nu fælles front med SF.
Som optakt til forhandlingerne om næste års finanslov står CD og SF frem og erklærer, at de vil gå hånd i hånd til forhandlingerne og kræve flere job i den offentlige sektor.
Stop aktiveringen og opret reelle job, lyder budskabet.
"Vi skal ansætte folk i stedet for at aktivere dem. Der mangler mennesker alle steder. Det kan vi iagttage på det stigende antal nedslidninger og arbejdsbetingede sygdomme hos buschauffører, hjemmehjælpere og plejehjemsfolk. De er simpelthen nødt til at arbejde for hårdt, fordi vi mangler hænder, hoveder og hjerter i den offentlige sektor," siger Mimi Jakobsen om baggrunden for alliancen mellem CD og SF, der kom plads efter et møde mellem CD-lederen og SF's gruppeformand, Jes Lunde.
"Vi har lavet håndslag om, at nu skal vi prøve at samarbejde om det her, når vi snakker finanslov. Og det vil vi også gerne. Og det skulle so-
mænd ikke undre mig, om Enhedslisten var med på noget af det her også," siger Mimi Jakobsen til Information.
Hun er klar over, at budskabet kan provokere i lyset af CD's hidtidige indstilling til venstrefløjen: "Men selv om alle besvimer over det, så må vi stoppe alt det der aktiveringspjank og -pjat og få folk ud i den offentlige sektor, som trænger så hårdt til at blive opgraderet."

Omringet
CD-lederen håber, at den usædvanlige alliance kan flytte regeringen.
"Jeg ville da ønske, at socialdemokraterne nu, når de ser sig omringet, begynder at vågne lidt op i stedet for at gøre politik til ren bogholderi. Der jo ingen holdninger tilbage i Socialdemokratiet længere. Det er rent bogholderi. Der er ingen drømme, ingen visioner, der er ingenting. Der er kun bundlinjen."
Også Jes Lunde vurderer, at chancerne for at påvirke regeringen er steget betragtelig med den nye alliance.
"Jeg tror, at det er nemmere at flytte regeringen, hvis SF og CD kommer hånd i hånd og siger, at nu er vi enige om, at det her er for galt," siger han til Information.
Lunde erkender samtidig, at alliancen er nødvendig, hvis SF skal rokke regeringen.
"Hvis SF og Enhedslisten kommer alene og kræver flere ordinære job, vil reaktionen være, at de røde vil plukke os i skat og ansætte alle i den offentlige sektor. Betingelsen for at skabe et gennembrud har været, at vi har allieret os med CD, så regeringen kan se, at der er kommet nye boller på suppen."

Forbandede automater
De to partier mener ikke, at regeringens udspil om 4.500 kommunale servicejob til ledige over 50 år er godt nok.
"Tag nu de forbandede automater på stationerne, som ingen kan finde ud af. Hvorfor sidder der ikke et menneske i et hul, som man kan købe en billet af og spørge om vej" spørger Mimi Jakobsen.
Hun afviser samtidig at flere offentligt ansatte stjæler arbejdskraft fra det private erhvervsliv. Tværtimod.
"Tag alle de tusinder, som sidder og aktiverer andre i hele den industri, som socialdemokraterne har bygget op. Det er jo et stort socialdemokratisk beskæftigelsesprojekt befolket med glimrende folk. Send de folk ud i den private sektor i stedet for at lade dem piske rundt med stakkels mennesker, som ikke rigtigt kan finde ud af det."

Side 4: Krigen mod
de førerløse tog

Side 12: Frie ord:
SF - Slaphedens Folkeparti

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her