Læsetid: 2 min.

Sort film og Karen Blixen

1. september 1999

Filmhusets Cinematek viser film for feinschmeckere

Film
Film noir er ikke en genre, men en stil. Betegnelsen dækker fortrinsvis 40'ernes og 50'ernes natlige Hollywood-dramaer om fortabte eksistenser viklet ind i et kriminalistisk skæbnespil. Filmenes raffinerede sort-hvide fotografering fanger personerne i en mørk, truende skyggeverden og skaber en stemning, som den dag i dag virker hypnotiserende poetisk og mærkeligt moderne.
Man har netop i biografen kunnet beundre stilens sene kulmination i Orson Welles' Politiets blinde øje (Touch of Evil). Nu tager Cinemateket 11 mindre kendte noir-film på programmet, idet man - lidt overraskende - negligerer centrale værker som Kvinden i vinduet, Sternwood-mysteriet og Asfaltjunglen.
Men også mindre instruktører end Lang, Hawks og Huston lavede yderst seværdige noir-film, og dem kan der selvfølgelig være ekstra grund til at trække frem. Som f. eks. Jacques Tourneur med den elegante Out of the Past, hvor Robert Mitchum og Kirk Douglas som unge brillerer i hovedrollerne.
Robert Siodmak og Otto Preminger arbejdede fremragende med noir-historierne, som man i serien kan se af Criss Cross (med Burt Lancaster i en meget tidlig rolle), Phantom Lady, hovedværket Laura og den mindre kendte Where the Sidewalk Ends.
Desuden rummer serien Edgar G. Ulmers kult-hit Detour, den fotografisk yderst raffinerede Murder, My Sweet, Rita Hayworth-filmen Gilda, The Blue Dahlia efter Raymond Chandlers originalmanuskript, den meget velspillede Crossfire med Robert Ryan, Robert Mitchum og Gloria Grahame - samt en af noir-filmenes absolutte sværvægtere, Billy Wilders Double Indemnity med Barbara Stanwyck, Edward G. Robinson og Fred MacMurray.

Blixen-biksen
Men Cinemateket har mange andre godbidder på septemberprogrammet, f.eks. en Karen Blixen-serie.
Den omfatter ikke bare gamle travere som Mit Afrika med Meryl Streep og Gabriel Axels Oscarvinder Babettes gæstebud, men også tv-filmatiseringer som Morten Henriksens Sorg-agre, Kaspar Rostrups Samtale om natten , Erling Schroeders og Birthe Helmer-Petersens Sandhedens hævn og Kristoffer Nyholms Ringen.
Desuden præsenteres den tyske dokumentarist Harun Farocki med 10 arbejder. Der er en serie om storbyen i indiske film, og Jon Bang Carlsen har otte film på programmet, fra det lille mesterværk Før gæsterne kommer til den mere tvivlsomme Baby Doll.
Og så er der selvfølgelig masser af tilbud i børnebiffen, samt præsentation af novelle-, dokumentar- og kortfilm af alle slags.
Kom der bare lige så meget gang i visse dele af det øvrige hus, som der er i Cinemateket, var der ingen grund til klage.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her