Læsetid: 2 min.

Hvor skal vi sove i nat - og om en måned?

1. september 1999

Igen i år lades unge boligløse studerende i stikken. Det skorter ikke på god vilje - men der sker ikke noget

(2. SEKTION - Studiestart)
Da udlejningschef Gitte Peitersen mødte på arbejde en fredag morgen ved otte-tiden midt i august, fandt hun en studerende i soveposen foran døren til Centralindstillingsudvalgets kontor, der står for udlejning af ungdomsboliger i Københavns Kommune.
Det var dagen, hvor de studerende, der stod øverst på ventelisten til et kollegieværelse, kunne få besked, om der var lys forude, og inden kontoret åbnede klokken ti, var der godt fyldt med ventende studerende, som ønskede hinanden held og lykke.
I slutningen af august stod der 4.529 på venteliste i København, og der var 97 ledige værelser at gøre godt med. Gabet mellem behovet for ungdomsboliger og antallet af unge under uddannelse er vokset de seneste fem år.
Siden 1995 har kollegiekontorerne meldt om stigning i antallet af studerende på venteliste ved studiestart. I år er tallet røget op over de 11.000 på landsplan. De seneste tre år er problemet blevet permanent - og ikke noget, der løser sig hen over vinteren, påpeger formanden for Det Sociale Kollegiebyggeselskab, Mette Winge.

Ægerligt
I sommermånederne dukker de forudsigelige overskrifter op i aviserne.
Lige så forudsigelig som overskrifterne er politikernes løfter om at gøre noget ved problemet, konstaterer Mette Winge.
År efter år er de studerende blevet fanget i regeringens og kommunernes strid om, hvem der har ansvaret for de manglende ungdomsboliger til studerende.
"Der er blevet større gab mellem udbud og efterspørgsel," erkender bygge- og boligminister Jytte Andersen:
"Men al den stund det er kommunerne, der har ansvaret for at bygge ungdomsboliger, kan jeg ikke give et løfte til de unge, om at de har en bolig, når de starter på deres studie. Det er irriterende og ærgerligt, at kommunerne ikke har forstået, at det her er et permanent problem, fordi flere og flere unge får en uddannelse," siger hun
Efter et samråd for nylig i Folketingets Boligudvalg bekendtgjorde Jytte Andersen, at hun ikke vil tvinge kommunerne til at sætte skub i byggeriet.
Imens stiger priserne på det private boligmarked, hvilket skubber endnu flere over i køen til kollegieværelser. Ublu beløb under bordet eller hjælp fra forældrene er den situation, tusinder af unge må indstille sig på.
I Århus Kommune har man bygget en række ungdomsboliger i løbet af de senere år. Det kan mærkes som nedgang i ventelisterne.
Borgmesteren i Ålborg har lovet en tag overhovedet-garanti, der betyder at alle vil have et sted at sove inden studiestart - i en radius af omkring 20 kilometer fra bymidten.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her