Læsetid: 3 min.

Spinatplukkeren

8. september 1999

John Chr. Jørgensens studier i anmelderiet kaster endnu en bog af sig

Ny bog
I Danmark findes en mand, som har gjort det til sin metier at iagttage, beskrive og kommentere dagbladenes omgang med litteraturen. Han hedder John Christian Jørgensen, er dr.phil. og forfatter til et utal af bøger og artikler om det danske anmelderi. I dag udkommer endnu et skrift fra hans hånd, Sprogblomster i spinatbedet.
Titlen er velvalgt, for det er ikke den store, akademiske afhandling, det drejer sig om denne gang; tværtimod er det en lille og letlæst bog, som uden de store prætentioner fremlægger en "anmelderiets stilistik", en "spinatbedets botanik".
Den er af samme sværhedsgrad som en skolebog, og man kan sagtens forestille sig den anvendt til undervisning i gymnasiet - hvis der skulle være en dansklærer derude, som finder det værd at beskæftige sig med anmeldelser. Hvorfor egentlig ikke?

Klædeligt saglig
Jørgensen har nærlæst anmeldelserne i de større danske aviser i de første måneder af 1999; på baggrund af en række retoriske og stilistiske kategorier opstiller han en oversigt over anmeldelsesgenrens elementer, altid garneret med eksempler.
Det handler om sætningstyper, om metaforer, om argumentationsformer, om referater og analyser, selv om tegnsætning, rim og ordspil. Hovedpersonerne er naturligvis Bukdahl, Kistrup, Brostrøm osv., men også de mindre aviser og de mindre kendte anmeldere opnår at blive citeret.
I øvrigt er Jørgensen klædeligt saglig; i stedet for at puste til anmeldernarcissismen koncentrerer han sig om det væsentlige, nemlig hvad der står og hvordan det står, og ikke hvem der har skrevet det. De virkelig dybdeborende og afslørende beretninger om anmelderiets - og anmeldernes - brydninger bliver liggende for denne gang.
Det samme gør det vanskelige og hyppigt diskuterede problem om forholdet mellem objektivitet og subjektivitet i vurderingen af helt ny litteratur, hvor der endnu ikke er nogen virkningshistorisk afstand mellem værk og læser, som vurderingen kan tage afsæt i.
Men bogens ærinde er som sagt et andet, nemlig at beskrive anmelderiets sprog - og det er derfor rimeligt nok kun at ofre to-tre sider på en diskussion af disse tungere problemstillinger. Desuden er der masser af henvisninger til en syv sider lang litteraturliste, hvis man vil vide mere.

Den besindige
I det hele taget er Jørgensen altid befriende derved, at han konsekvent ofrer det spektakulære og sensationelle synspunkt til fordel for det saglige. Han er helt igennem fair og tolerant, holder taktfuldt sine egne idiosynkrasier og smagsdomme ude af billedet til fordel for nøgterne konstateringer af, hvilke former anmeldelsen kan antage.
I de senere års debat om anmelderiets fremtid har han også konsekvent indtaget den besindige og moderate position, som kommer af lang tids beskæftigelse med emnet. Også hans historiske perspektiv er veludviklet som følge af arbejdet med disputatsen Det danske anmelderis historie (1994). Og heller ikke i den nye bog snydes vi for citater af brødrene Brandes, Brix, Kristensen og Borum som perspektiverende og kontrastskabende baggrund.
Altså er det ikke ophid-
sende, heller ikke kontroversielt og polemisk, men derimod sagligt og velbegrundet, når doktoren diagnosticerer. Det handler ikke så meget om debat, som om analyse og beskrivelse. I en så kortfattet og præcis form, som det gøres i her, er det velgørende og mildt underholdende at få gennemlyst anmeldelsesgenren af en kompetent kender. Formentlig især for anmelderne selv - og ikke mindst for de kommende, som vil lære kritikersproget og dets virkemidler at kende.

*John Chr. Jørgensen: Sprogblomster i spinatbedet. En bog om kritikersproget. 168 s. 218 kr. Fremad. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her