Læsetid: 1 min.

Splid i FN-styrke

25. september 1999

Overgrebene på østtimorere har spredt sig til andre dele af Indonesien

Blot få dage efter landsætningen af den internationale fredsbevarende styrke i Østtimor er der interne spæn-dinger i FN-styrken.
En højtstående embedsmand i det thailandske forsvarsministerium sagde i går, at han var bekymret over tv-billeder, som viste australske soldater med geværer pegende mod hovederne på formodede militsfolk i Østtimor. Den højtstående thailandske embedsmand, som ikke ønskede sit navn frem, sagde, at de thailandske soldater vil indtage en mere 'blød' linje, når de i næste måned bliver indsat i FN-styrken i Østtimor.
"Vi vil ikke stikke geværer op i hovedet på folk, som vi har set de australske soldater gøre på tv-billeder," sagde han til Reuters.
Den fornyede kritik fra Thailand, som Australien i sidste uge udpegede til næstekommanderende i den internationale FN-styrke i Østtimor, kom kun få timer efter, at den australske generalmajor, Peter Cosgrove, der er øverstkommanderende for FN-styrken i Østtimor, havde afvist, at der var interne spændinger i FN-styrken.
En højtstående thailandsk officer havde tidligere fredag udtalt til Reuter, at han var bekymret over Cosgroves "aggressive facon".

Terror spreder sig
Samtidig sagde Amnesty International og den amerikanske menneskerettighedsorganisation Carter Center, at overgrebene på østtimorerne ikke længere be-grænser sig til Øst- og Vesttimor.
Overgrebene har spredt sig til andre dele af Indonesien - blandt andet Depasar, Surabaja, Malang, Solo, Jakarta, Yogjakarta og Flores.
"Flere hundrede timoreske flygtninge og studerende er blevet kørt ud af Yogja-karta og andre byer på Java i løbet af de sidste par dage, og mange har søgt beskyttelse i Jakarta," oplyste Carter Center.
Amnesty International oplyste i går, at den havde troværdig vidnesbyrd på, at 35 østtimorske mænd, som var ombord på et skib fra Dili på vej til Kupang i Vesttimor, var blevet dræbt og smidt over bord den 11. september.
"De dræbtes identitet er ikke kendt, men det formodes, at alle var unge mænd. Ifølge et øjenvidne, blev ligene smidt over bord."

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.

Prøv en måned gratis.

Klik her

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu