Læsetid: 5 min.

Spøgelsesbyen i Yorkshires dybe dale

13. september 1999

Menwith Hill er efter sigende den største lyttestation, som det amerikanske National Security Agency driver i Echelon-systemet. Fredsaktivister har bekæmpet den i årevis

Lyttestationen
OTLEY - Yorkshire Dales er et af disse vanvidssmukke områder, som får poeter til at sukke dybt og gribe til pennen - og turister til at klipse ivrigt med kameraet. Netop derfor får man lidt af et chok, når man runder den sidste bakketop og pludselig ser en hel flok hvide bobler, der nærmest ligner golfkugler eller forvoksede champignons, bemægtige sig synsfeltet.
Lokale aktivister har talt sig frem til, at der p.t. er 27 af dem, hvis man tæller de to med, som er ved at blive bygget. Hver golfkugle skjuler en satellit-tallerken, og grunden til, at de er pakket ind er, at ingen så kan se, hvilken vej satellitterne vender. Rundt om på området står også en række lyttemaster.
Menwith Hill hedder lyttestationen, og ifølge Europa-Parlamentets rapport om overvågningstjenester er basen det amerikanske National Security Agency's (NSA) største station i hele verden. Den er ansvarlig for over 250 hemmelige aflytningsprojekter og dermed en del af Echelon-netværket.
Ved den bevogtede hovedindgang vajer Stars & Stripes ved siden af vimplen fra det britiske RAF - Royal Air Force. Inde på basen er der barakker til de ansatte, skoler, helseklinikker og et supermarked med amerikanske varer, der bliver fløjet ind. Både dollar og pund er gangbar mønt.
Men man kan ikke bare vade ind - i det mindste ikke via hovedindgangen. Man skal være 'sponsoreret'. Den britiske forbindelsesofficer på basen, eskadronleder Humphrey Vincent siger til Information, at basen ikke accepterer besøg fra offentligheden.
"Der er en meget høj grad af sikkerhed på området, og vi diskuterer ikke, hvad vi foretager os her," siger han.
Basen inviterer dog en gang imellem lokale skolebørn eller pensionister ind for at se på de civile faciliteter. Så får de en snack i burgerbaren og lov til at bruge bowlingbanen.

Nej tak til krig
Anni Rainbow og Lindis Percy er fredaktivister og har i årevis drevet kampagne mod Menwith Hill og andre amerikanske baser i Storbritannien. De mener, at indsamling af efterretninger er nødvendige for overhovedet at drive krig - derfor vil de have basernes aktivitet ud i lyset og allerhelst have dem nedlagt.
Et tidligere medlem af US Air Force, General Horner, sagde sidste år til BBC, at "under Golfkrigen bidrog Menwith Hill til at redde menneskeliv. Ikke bare britiske og amerikanske liv men også irakiske, fordi basen gjorde det muligt at slutte krigen så hurtigt og effektivt som muligt."
Lindis har været inde på Menwith Hill mange gange. Nogle gange har hun sneget sig over hegnet - andre gange er hun gået ind sammen med en flok ansatte - og hun har endda været inde i en af golfkuglerne.
"En eller anden havde efterladt en nøgle i låsen, og så drejede jeg den rundt," siger hun.
Inden i var der ståltrapper op til en platform oppe i kuglen, og nede på gulvet stod der et virvar af computere og arkiver. Hun siger, at der var temmelig rodet.
Anni er handicappet og kan kun bevæge sig rundt i kørestol, så det er mest Lindis, der vandrer rundt og generer basefolket, så godt hun kan. Det har fået den britiske regering til at indføre adgangsforbud, som senere blev erklæret ulovlige af det britiske retssystem for blot at blive indført igen og så videre. Nu har Lindis fået et helt personligt forbud mod at bevæge sig ind på basens område - og hun risikerer fængsel, hvis hun forbryder sig mod forbudet.
Det har hun gjort. Og 30. juli kom hun ud fra sit seneste fængselsophold, som bestemt ikke var behageligt.
For tiden er basen i færd med at blive indhegnet med pigtråd. Tidligere, siger Lindis, var der godt nok også hegn, men de var af den art, der giver sig, når man klatrer op. Det nye giver sig ikke, så hendes basevandring bliver fremover mere besværlig.

Skraldespandsrov
I de herlige dage før de solide hegn var det mere ligetil at komme ind på området. Anni og Lindis fortæller om, hvordan de i tidens løb har rodet rundt og fundet mange fine sager i skraldespandene.
"Vi bragte dem her tilbage aften efter aften," siger Lindis og peger omkring i Annis lejlighed. "Der var teposer og bananskræller i, men også dokumenter."
Annis og Lindis' formål var dengang først og fremmest at finde beviser på, at basen var amerikansk styret, men en række af dokumenterne var meget tekniske og kunne ikke bruges til det formål.
Så de kontaktede Duncan Campbell, den britiske journalist, der tidligere havde beskæftiget sig med elektronisk overvågning (interviewet i lørdagens Information). Og deres tyvstjålede dokumenter hjalp Campbell til at få bedre overblik over basens funktion.
Deres to-personers kampagne har naturligvis ikke gjort dem populære hos basefolkene. Lindis har oplevet, at hendes bildæk er blevet skåret op; at nogen har puttet sukker i dens radiator og hældt strimler af sugepapir i benzintanken, så bilen hele tiden brød sammen.
Anni fortæller, at hun er blevet chikaneret over telefonen, hvor nogen hele tiden ringede op midt om natten uden at sige noget. Opringningerne blev sporet til en offentlig telefonboks uden for en af de amerikanske baser - dog ikke Menwith Hill.
De to kvinders aktivisme har vakt opsigt. Ikke blot blandt militærfolk, politikere og journalister. Komikeren Mark Thomas er en af dem. Han har gjort grundigt grin med Menwith Hill basen.
På Thomas' webside kan man således læse om hans bus- og ballonture til Men-with Hill.
"Beliggende nær den idylliske Nidderdale i de stille Yorkshire Dales, har Menwith Hill SÅ MEGET at tilbyde," står der.
"Hvad enten, De er en familie på dagsudflugt, en dissident, eller bare en entuastisk amatørspion, vil et besøg til Menwith Hill spionbasen fryde og betage Dem."

Star Wars tilbage
I øjeblikket er basen ved at tilføje to nye satellitter til de i forvejen ganske mange golfkugler på stedet. Og det bekymrer næsten fredsaktivisterne mere end noget andet.
For det britiske forsvarsministerium har over for avisen The Guardian bekræftet, at de to nye satellitter skal bruges til et initiativ, som er blevet døbt SBIRS.
Det står for Space Based Infra Red System. Anni og Lindis kalder det for et genfødt Star Wars program.
Ifølge The Guardian er SBIRS et system af lavthængende satellitter, der skal bruges til at følge missiler. Det nye ved systemet er, at missilerne kan følges på deres kurs, også efter at de er holdt op med at udstråle varme. Meningen er at advare om missiler, så den tiltænkte modtager kan nå at reagere ved at skyde dem ned.
"Man begynder at tænke på, hvad der egentlig menes med national sikkerhed. Den måde, USA tænker på, er at det betyder alt, som kan beskytte amerikanske interesser," siger Anni.
"Men det handler om, når dit land er truet inde- eller udefra. Ikke om at beskytte amerikanske jobs. Jeg er nervøs for, at ét land har så stor magt."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her