Læsetid: 3 min.

En stad i staden

14. september 1999

Frederiksstaden, hvis rytterstatue kostede mere end statsbudgettet, er et hovedværk i europæisk kultur, men har ikke været på dagsordenen siden debatten om Amaliehaven

Udstilling
Man bliver ofte lidt træt i ansigtet ved nyheden om, at der skal stables et stort arrangement på benene i anledning af et eller andet rundt jubilæum. Men i tilfældet med Frederiksstaden må man nok erkende, at der sikkert ikke ville komme nogen helt rigtig anledning af sig selv.
Siden den ophedede debat ved opførelsen af Amaliehaven, har der været temmelig stille omkring bydelen. Og da Frederiksstaden er et hovedværk i både dansk og international arkitektur, og et glimrende eksempel på bybygning, kan der være god grund til at kigge nærmere på både området og epoken.
Bydelens centrum er den ottekantede Amalienborg Plads med Frederik V´s nyrestaurerede rytterstatue og Marmorkirken med den enorme kuppel liggende på den symmetriske akse, som for få år siden blev videreført helt ud til vandet med Amaliehaven.
Markant er også de prægtige palæer og de mange velbevarede borgerhuse, samt Frederikshospitalet (nu Kunstindustrimuseet).
Med den geometriske byplan og ensartede arkitektur, er Amalienborg-kvarteret et karakteristisk indslag i Københavns bybillede, og et monument over den danske enevælde, den regerende fyrsteslægt og 'alliancen' mellem kongen og hans undersåtter.

Dyrkelse af kongen
Projektet med at skabe denne nye bydel blev i den grad gjort til en dyrkelse af kongen, blandt andet gennem Saly's eksorbitant kostbare rytterstatue af Frederik V på Amalienborg Slotsplads.
Alligevel markerer anlægget af Frederiksstaden et skifte i samfundet. Den økonomiske magt havde efterhånden flyttet sig så meget, fra monarken til borgerskabet, at det var storkøbmænd der tog initiativet til det store anlæg. Det hele blev til gengæld pakket ind i ren kongekult og ritualer.
Alene statuen af Frederik V, der for øvrigt netop er blevet restaureret, kostede i sin tid mere end det samlede statsbudget for et helt år. Regningen blev betalt af Asiatisk Kompagni og, da de løb tør for penge, af våbenfabrikken Frederiksværk.
Paradoksalt nok var det også et handelsselskab, nemlig Mærsk, der sprang til og finansierede Amaliehaven, ligesom de har sponseret denne udstilling på Kunstindustrimuseet.
Datidens sans for det rituelle gik helt ned i detaljerne. Frederiks Hospital, som var Københavns første civile hospital, fik præcis 300 sengepladser - hvilket var symbolsk for den oldenborgerske kongeslægts 300 års jubilæum i 1749. Frederik V var selv med til grundstensnedlæggelsen i 1752 (indholdet af grundstensskrinet kan ses på udstillingen), og hospitalet fik sin første patient den 31. marts 1757 - på kongens fødselsdag.

Et billede af tiden
Udstillingen kredser meget om den enevældige kongemagt, måske endda lidt for meget. Alt er vist gennem datidens malerier, tøj og andre rariteter.
Udover at fortælle historien om Frederiksstadens grundlæggelse og de embedsmænd, kunstnere og håndværkere, som skabte den nye bydel, tegner udstillingen et billede af tiden og dens rige kultur.
Bevarede arkitekttegninger, bykort, prospekter, modeller og dokumenter fra samtiden sætter fokus på selve byggeriet. Portrætter udført af periodens ypperste malere og billedhuggere viser nogle af de mennesker der beboede Frederiksstaden i dens tidligste fase. Udsøgte møbler og andet bohave - sølvtøj, keramik, glas og boligtekstiler - der har hørt hjemme i nogle af bydelens huse, illustrerer rokokoens meget ornamenterede boligkultur, medens enkelte dragter udtrykker tidens mode.

*Udstilling i anledning af 250-året for Frederiksstadens grundlæggelse.
Kunstindustrimuseet indtil den 12. december 1999

*Med en række samarbejdspartnere vil der i forbindelse med udstillingen blive arrangeret en festival som sætter fokus på 1700-tallets kulturliv.
Festivalen vil omfatte koncertserier i rokokointeriører, historisk modeopvisning, litteraturaftener, filmprogram, foredrag, byvandringer, fyrværkeri og særåbning af udvalgte bygninger, der normalt ikke er tilgængelige.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her