Læsetid: 3 min.

Svin på 100 måder

2. september 1999

ÆD GRIS! Så kort kan gårsdagens parole fra Brøndbyerne ved nøjere eftersyn resumeres.
Borgmester Kjeld Rasmussen (S) kastede sig i morgenradioavisen klokken otte ud i en redegø-
relse for det indlysende og rimelige i at forbyde
halal-slagtet kød i kommunens daginstitutioner.
Integration har noget med madkultur at gøre,
argumenterede borgmesteren, og "når vi bruger millioner på at integrere indvandrere og fremmed-sprogede", skal vi ikke "gøre det modsatte" ved at "fastholde et synspunkt, der ikke er dansk tradition" i institutionerne. Som sagt så gjort: Den socialdemokratiske borgmester lod handling følge ord og forbød som den første blandt ligemænd halal-slagtet kød i den kommune, han selv ejer.
Kjeld Rasmussen er åbenbart tilhænger af teorien om, at man er, hvad man spiser: For et være en rigtig dansker, skal man også spise dansk.
Nu har folkeviddet jo aldrig været i tvivl om madens betydning i den socialdemokratiske bevægelse. Som bekendt holder en socialdemokrat en gaffel i den anden hånd, når han har en kniv i den ene. Men skræmmer sporene på den anden side ikke en smule, hvis man på den baggrund forsøger at forestille sig, hvordan en rigtig dansker ser ud? Ingen nævnt, ingen glemt.

I DAGENS LØB kom der mere og mere kød på debatten, og derfor kan det måske være på sin plads at minde om, at den oprindelig startede med et stykke med bart: Det var mavedanserinde Louise Frevert fra Dansk Folkeparti, der affyrede slagtepistolen. "Børn der er døbt kristne, skal naturligvis ikke tvinges til at spise muslimsk velsig-net kød," lød det fra den muslimsk forklædte dansker.
Man kan ganske vist have sin tvivl om, hvor betydningsfuld denne 'tvang' er for danskere. Det spørgsmål trænger sig på, hvordan mon det rejseglade danske folk - hvor ikke alle jo nøjes med grisefester på Mallorca - holder sig i live i det fremmede. Men Freverts udsagn rummer dog en betragtning, der er sympatisk i sin omsorg for troende mennesker. Hvis en del af børnene i en institution er bekendende kristne og ikke komplet ligeglade, bør der naturligvis sørges for et tilsvarende forråd af frikadeller, stegt flæsk og ribbenssteg.
For den socialdemokratiske borgmester er tro derimod ingen hindring. Hans menu står på kristne nakkekoteletter, hvis man vil bo i Brøndby.
Dagen var imidlertid ikke gammel, før Dansk Folkepartis Kristian Thulesen Dahl valgte socialdemokratisk side og undsagde sin partifælles tiltalende bekymring for menneskers tro.
"Dansk Folkeparti stiller i den kommende folketingssamling forslag om totalt forbud mod halal-slagtet kød i samtlige skoler, børnehaver og vuggestuer landet over", forkyndte hans opskrift. Men det var ikke den eneste overraskelse. Thulesen Dahl erklærede nemlig: "Vi er dermed helt enige i borgmester Kjeld Rasmussen betragtninger om, at det er urimeligt, at danske børn og deres forældre skal ligge under for muslimernes stadigt større krav til det danske samfund."
Jamen hov! Det sagde borgmester Rasmussen da ikke noget om. Hans begrundelse var jo, at det modvirkede integrationen, hvis de små muslimer i deres daginstitutioner blev udsat for påvirkninger, der ikke afspejlede dansk kultur! Hvad er egentlig meningen?

MÅSKE FINDER man svaret hos Fremskridtspartiets Tom Behnke, hvis pressemeddelelse nåede frem til det højrepopulistiske kødmarked en time og seks minutter efter Thulesen Dahls. Under overskriften Godt gået, Kjeld erklærede Behnke, som næsten deler navn med god dansk pølsemandssennep, både at ville "pålægge kommunerne at servere mad på grundlag af den danske madkultur" og at ville "forhindre, at institutioner eller skoler fjerner svinekød fra kantinen eller skolekøkkenet af hensyn til de muslimske børn."
Vækker en sådan nidkærhed ikke mistanke om, at der står højere ting på spil? Måske gælder svinepartiernes dybeste nationale bekymring slet ikke så meget angrebene på danske egnsretter (der ret beset snarere bør føle sig truet af ernæringsvidenskabens landvindinger end af religiøst begrundede afkald på flæskesteg med sovs og kartofler) som den gælder den nationale, danske bacongris' fremtid?
Måske er det hele i virkeligheden en svingende portion valgflæsk til ære for de betrængte danske svinebaroner, på hvis vegne Landbrugsrådets
præsident, Peter Gæmelke, netop nu ømmer sig højlydt, fordi det nye finanslovsforslag forudser en fjernelse af nedskrivningerne på husdyrbesætninger?
Hvis da ikke det bare er den gamle danske svinehund, der er løs? ks

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her