Læsetid: 2 min.

Tintin i Treblinka

1. september 1999

(2. SEKTION - Studiestart)
Radio og tv
Havde Hitler humor? Spørgsmålet presser sig på efter to programmer om det ekstreme højre på TV 2. Umiddelbart består hans åndelige efterkommere ikke just af grinebidere. Måske undtagen le Pen, der bruger grinet som en maske, når han joker om at blive kæreste med en aids-ramt neger for at bevise, han ikke er racist.
Englænderen Nick Fraser lod sig som et andet stykke lakmuspapir sænke ned og fragte rundt i racistiske sumpområder - uden at han dog ændrede kulør. Han kaldte sig atrocity tourist og opsøgte bevægelser, der ser fjenden som de fremmede og sammenblandingen af racer som hovedårsagen til sociale problemer. Og fascismens forskellige ansigter indbød ikke ligefrem til kåd latter og kinddans.
Løsningen lød næsten enstemmigt: Hvis hver enkelt region blev genetisk renset, presset og strøget, så ville den rene menneskevare træde frem. White Power blev præket af gutter, mere lyserøde end hvide og mere flommede end kraftfulde, så der var satirisk materiale nok, hvis ikke det var fordi...
Slangens æg er ikke knust, og der er al mulig grund til at vogte vridningerne på højrefløjen. Det er bare ikke gjort med at komme slæbende med sin forfærdelse over de afstumpede udsagn og benægtelsen af gaskamre. Nick Fraser er en selviscenesættende mimose, der gør en stor dyd ud af sin afsky og sårethed for åbent kamera. Det er fint nok, at programmerne ikke postulerer objektivitet, og at der findes en form for temperamentsløs sandhed. For det gør der ikke.

Men når Fraser beder om pause af lutter chok, så tror jeg ikke på det. Den hærdede journalist og researcher ved udmærket på forhånd, hvad han risikerer at blive udsat for. Han sammenlignede sig selv med Tintin, der var med i et album, han ikke forstod. Det var sandere, end han anede. Når han fremviste Mussolini-kitsch i diktatorens fødeby, var han på hjemmebane, men når han stod over for garvede historieforfalskere som David Irving eller den østrigske populist Jörg Haider, så kan Fraser ikke stille meget andet op end moralsk uglegylp.
Når ingen af de gadehandlende i Toulon gad udtale sig om Front National, så kendte journalistens forargelse ingen grænser. Toulon har mange Front National-sympatisører, og Nick Fraser sammenlignede byen med et brugt præservativ og benævnede Frankrig som 'galehusets åbne fløj'. Det er injurierende og unødvendigt.
På den måde er han med til at holde niveauet i den skrantende dialog nede på fjendens plan. Helt krakkemut gik det, da vores Jonni Hansen påstod, at jøderne havde erklæret Hitler krig i '33. Herregud, der stod Hansen med sine nazistiske basselår i sine nazistiske shorts og lirede sine påstande af, mens journalisten kælvede. I baggrunden stod en grill i hagekorsform.
Hvis Hans Scherfig og Gustav Wied havde stukket hovederne sammen, kunne de ikke have brygget noget sammen, der appellerede mere til rå latter. Det var så sørgeligt, at selv Hitler måske trak på smilebåndet.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her