Læsetid: 1 min.

Universiteter har bundrekord i ligestilling

10. september 1999

Antallet af kvindelige forskere på universiteter er kun steget med fem procent på 20 år, viser nye tal

Under en femtedel af det faste videnskabelige personale på landets fem universiteter udgøres af kvinder.
Siden 1979 er antallet af fastansatte kvindelige forskere steget fra 14,6 til 19,2 pct. Kun syv pct. af professorerne er kvinder.
Hvis udviklingen fortsætter i samme tempo, vil det tage 120 år, før kvinderne udgør halvdelen af det faste videnskabelige personale, viser tal fra Københavns, Aarhus, Syddansk, Roskilde og Ålborgs universiteter.
I 1998 nåede de kvindelige studerende på landets lange videregående uddannelser op på samme antal som mændene. De seneste fire år er der optaget flest kvinder.
Stigninger i nogle stillingsgrupper på enkelte universiteter - f.eks. i antallet af nyansatte kvinder på adjunktniveau - har kun mindre betydning for den samlede forskerstab, mener forskere, der har undersøgt kønssammensætningen på universiteterne.
"Der er ingen andre steder på det danske arbejdsmarked, hvor det går så langsomt med ligestillingen som i universitetsverdenen," siger lektor i statskundskab ved Aarhus Universitet, Anette Borchorst, formand for det nu nedlagte Udvalg for Ligestilling i Forskning under Forskningsministeriet.
Udvalget gav i 1998 20 anbefalinger til forbedring af kønsbalancen i forskningen. Daværende forskningsminister Jan Trøjborg (S) valgte at profilere én om 40 øremærkede professorater til kvinder. Den blev hurtigt skudt ned i Folketinget. De sidste 19 anbefalinger er ikke fulgt op.
Anette Borchorst erkender, at øremærkede stillinger til kvinder aldrig vil blive bredt accepteret i Danmark. Hun hæfter sig i stedet ved de manglende pressionsmidler.
"Danmark har ikke, som i de øvrige nordiske lande, udbygget formelle institutioner til at sikre ligestilling. Dansk ligestillingspolitik er langt hen ad vejen symbolpolitik, og der er ikke mulighed for at kontrollere og sanktionere som f.eks. i Sverige. Ligestillingspolitikken er afhængig af enkelte personers bevågenhed. Da Jytte Hilden (S) gik af som forskningsminister forsvandt fokus igen fra området," siger Borchorst.
Den nye forskningsminister Birte Weiss (S) har endnu ikke tilkendegivet, om hun ønsker at prioritere ligestilling i forskningen.
Tema side 3

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her