Læsetid: 3 min.

Universiteter skal vokse uden flere penge

4. september 1999

Universitetsverden er rystet over nye besparelser på finansloven, men S-ordfører mener ikke, det er så grelt

Ordet finanslov var fysisk fraværende i Dekan Henrik Jeppesens farvel-tale til dette års afsluttende kandidater og ph.d.-studerende ved Københavns Universitets naturvidenskabelige fakultet.
Men panden var rynket og tonen trist, da dekanen fra talerstolen kom ind på de fyringer af 55 undervisere og forskere, der blev resultatet af sidste års besparelser på uddannelsesområdet.
Regeringen spiller i år ud til en gentagelse. Besparelserne er små - to procent på forskning og knap en procent på uddannelsestaxametrene, men ifølge en rapport, som Rektorkollegiet udgav i onsdags, er det de sidste år gået stærkt ned ad bakke for universiteternes økonomi.
Det nye i rapporten er en medregning af de såkaldte overvæltningsudgifter - nye afgifter, skatter og egenfinansieringsposter, som er 'væltet over' på universiteterne uden kompensation.
Små udgiftsposter hver for sig, men sammenlagt beløb de sig til 200 millioner i 1998 mod 23 millioner i 1994, og ifølge rektorerne har de ædt det ekstra millionbeløb fra Ole Vig Jensens plan om 'Universiteter i vækst.'

Ikke flere klapstole
De fysikere og matematikere, der i går for sidste gang satte deres ben i den flotte universitetsbygning på Frue Plads, må anse sig selv for heldige. De nye studerende ved KU's naturvidenskabelige fakultet er knap så heldige.
"De får meget mere stressede lærere, der har mindre tid til at svare på den enkelte studerendes spørgsmål. En stor del af undervisningen er lagt om fra individuelt baseret til forelæsninger med 250 studerende om en lærer. På et eller andet tidspunkt har vi altså ikke flere klapstole," siger Leif Søndergaard, der er fællestillidsmand for fakultetets videnskabelige personale.
På Danmarks Tekniske Universitet er rektor Hans Peter Jensen i gang med at barbere i bemanding og årsværksrammer for at skrabe de 25 millioner kroner sammen, som finansloven kommer til at koste, hvis regeringens udspil bliver vedtaget.
Det tror rektor Henrik Tvarnø fra Syddansk Universitet ikke på.
"Det er så klamt, at det kan jeg ikke tro på. Det er simpelthen ikke sagligt nok.

Intet misforhold
Uddannelsesordfører for Socialdemokratiet og formand for Folketingets Uddannelsesudvalg, Hans Peter Baadsgaard, mener ikke, det står så grelt til, som det påstås i universitetskredse.
"Det er meget begrænset, hvad der bliver skåret, og universiteterne er ikke blevet påført andre udgifter end alle andre i det her samfund. Når vi skal have den overordnede økonomiske politik til at hænge sammen, så er det jo begrænset, hvad der kan være af udgiftsstigninger," siger han.
- Er der ikke et misforhold mellem intentionerne om 'Universiteter i vækst' og 'Danmark i front på forskningsområdet' og så gentagne besparelser?
"Nej, det synes jeg faktisk ikke. Det er en balancegang hele tiden, hvad der er økonomisk forsvarligt og hvad brugerne gerne vil have," siger Hans Peter Baadsgaard, der ikke giver meget for V og K's løfter om flere penge til uddannelsesområdet.
"Venstre skylder os en forklaring på, hvordan de vil finansiere de 30 milliarder, de har lovet til vælgerne. K vil finansiere ved at skære i ulandsmidlerne - det er for mig at se en billig måde at løse de rigeste landes problemer på. En ansvarlig regering må jo lægge det frem, som er realistisk."

Lover ikke noget
Universitetsverdenen har længe råbt på en flerårsaftale, som kan skabe ro om universiteternes budgetter, og det er Hans Peter Baadsgaard åben overfor.
"Jeg vil ikke love, at vi kan finde flere midler, men jeg
vil gerne være med til at
drøfte en mere langsigtet og perspektivrig måde at tilrettelægge anvendelsen af pengene på. Men om en flerårs-aftale vil være bedre for universiteterne, eller om det
alene er et spørgsmål om
her og nu at få nogle flere penge, det er jeg lidt usikker på."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her