Læsetid: 2 min.

Ud i vejret

28. september 1999

Otte veloplagte suiter af F. P. Jac i overlegen form

Ny bog
Der er kun gået en måned, siden F. P. Jac på Poul Christensens fine forlag udgav Med kammeratlig hilsen med illustrationer af Peter Hentze, og der er kun godt en måned, til han hos Borgen spiller ud med et længe bebudet større værk.
Men nu har Brøndum sandelig også udsendt otte fornemme suiter, på otte digte hver, der viser os en digter i topform.
Strukturen består for hver undersekvens af syv ret lange legende verslinjer, af hvilke den sidste gentager den første.
Det genererer en veritabel strøm af frodige og dog lette, altid varmt inspirerede strofer, hvor de mørke stemninger veksler med lyse, idet livslyst og angst konstant strides om herredømmet.
Erotisk udenomsspræl slår om i bitter fortrydelse ved den kommunale busholdeplads. En familiefest med fotoalbums krænger forudsigeligt over i kvalme. Vesterhavsluft suser gennem et sind, som siden, når kroppen igen er hjemme, fortættes med whiskysjusser og druknes ved behørigt gæret byg.
Ikke mindst i kraft af Poul Skov Sørensens livfulde grafik løfter bogen sig til en art anfægtet livsbesyngelse, fyldt med pjank og pjat, jovist,ellers var det jo ikke Jac i ægte Jacoform, men fyldt tillige med dejlige linjer, som ingen i kongeriget skriver magen til.
Jac har, som han selv skriver, trængt til "at lade pennen feje spredt"; dog, den rammer papiret præcis, hvor den skal.
"Jeg må ud i vejret og anholde mine tanker," erklærer han ved starten på en suite; men tankerne kommer ikke i fængsel, de får tværtimod lov at flagre:
"Hvad skal man snart tropå underbevidsthed eller skattevæsen" spørges der et sted, og i familiefestdepartementet finder man dette træffende udbrud: "Gid man var en papirpisser i sangskjulerens akkuratesse."
Læseren bliver ej heller snydt for de obligate puerile bollefantasier eller den for hele forfatterskabet karakteristiske numse-snak. Men stadig: hver eneste linje blafrer af liv og munter opfindsomhed. Dette er allerede meget mere, end man kan fastslå om flertallet af hjemlige udgivelser på lyrikkens gebet.

*F.P.Jac: Fablende til blomst. En buket af grafik og digt-suiter. Med grafiske arbejder af Poul Skov Sørensen. 134 s. Kr. 148,00. Brøndum.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her