Læsetid: 2 min.

Wye tæt på en afslutning

4. september 1999

TEL AVIV - "Der er endnu ingen aftale. Vi er i vanskeligheder!" sagde den palæstinensiske selvstyreformand Yasser Arafat i går. Kort forinden havde Israels udenrigsminister, David Levy, udtrykt sin tillid til at de israelske og palæstinensiske forhandlingsdelegationer omsider kunne nå til enighed om vilkårene for at genstarte implementeringen af Wye-aftalen fra oktober sidste år.
Et afgørende fremskridt var nået i løbet af eftermiddagen, da man løste den sidste større vanskelighed, nemlig spørgsmålet om Israels i den oprindelige Wye-aftale indeholdte frigivelse af såkaldte sikkerhedsfanger - palæstinensere, som sidder indespærret i israelske fængsler.

Fortsatte fremskridt
Med henvisning til at tidligere ministerpræsident Benyamin Netanyahu kort efter aftalens underskrivelse havde løsladt 249 fanger, hvoraf de 151 var regulære kriminelle, holdt den palæstinensiske forhandlingsleder Saeeb Erekat længe fast på kravet om at en genoplivning af aftalen ville afhænge af løsladelsen af mindst 400 sikkerhedsfanger.
Ikke desto mindre gik palæstinenserne ind på det israelske ultimatum - at acceptere løsladelsen af blot 350 sikkerhedsfanger - stillet overfor Baraks trussel om at vende tilbage til Wye-aftalens oprindelige ordlyd.
Som guderod for dette gav israelerne udsigt til, at løsladelsen af et yderligere antal sikkerhedsfanger kan komme på tale på et senere tidspunkt.
USA's holdning er at lade parterne træffe de vanskelige beslutninger selv," sagde USA's udenrigsminister Madeleine Albright torsdag aften i Alexandria efter at underskrivelsesceremonien dér var blevet aflyst.
Hun er på en fem dage lang rundtur i Mellemøsten, som udover Marokko, Egypten, Det palæstinensiske Selvstyre, Syrien og Jordan omfattede et besøg i Israel med begyndelse torsdag henunder midnat.

Albright ændrer stil
Efterfølgende det natlige møde med ministerpræsident Ehud Barak fraveg den amerikanske udenrigsminister imidlertid sin erklærede kurs og gik aktivt ind i forhandlingerne.
Fredag aften, da den israelske forhandlingsdelegation havde trukket sig tilbage på grund af den jødiske sabbat, var hun derfor i Gaza for at finde en løsning på den sidste uoverensstemmelse i forhandlingerne.
Dette er paragraffen om, at ingen af parterne skal være i stand til at tage unilaterale skridt. Palæstinenserne har flere gange tidligere udtrykt bekymring for om dette kan stille sig hindrende i vejen for at deklarere en selvstændig stat den 4. maj år 2000, også selv om aftalens videre implementering af Wye ikke forløber som forventet.
Dagens lektie udtrykkes af den israelske minister for Jerusalem-anliggender Haim Ramon, som lægger stor vægt på det ændrede forhold israelere og palæstinensere imellem, der er opstået efter efter dannelsen af Ehud Baraks arbejderpartiregering:
"Vi lægger alt på bordet nu, hvilket kendetegner en ny æra i det israelsk-palæstinensiske forhold. Palæstinenserne fortsatte i lang tid med at forhandle, som man altid havde gjort, og har nu indset, at Israel har en ny regering. Jeg er sikker på at vi når en løsning."

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her