Læsetid: 2 min.

Der er 6, minutter til lille Oliver

7. oktober 1999

Med 6,2 minutters voksenkontakt i timen til et børnehavebarn,
er smertegrænsen nået, mener demonstrerende forældre

"Lad vær' med at spare på det bedste, vi har."
De taktfaste råb akkompagneret af truthorn gjalder ud over Frederikssundsvej ved Husum Torv i København.
Her har omkring 150 forældre og børn valgt at trodse regnen for at demonstrere mod de planlagte nedskæringer på daginstitutionsområdet.
Marian Rose, mor til Simone, der går i børnehave i den integrerede institution 'Arken', er mødt frem for markere, at hendes grænse er nået.
"For mig handler det om tryghed, om at føle sig sikker på, at der er en voksen tilstede, når mit barn har brug for det," siger hun.

6,2 min pr barn
Birgitte Gerlach Madsen, leder af institutionen 'Arken' har regnet på, hvor meget personaleopmærksomhed, der er til børnene med de nuværende ressourcer.
"Politikerne har ikke været lydhøre over for de bløde værdier som omsorg og tryghed, så derfor har jeg lavet et regnestykke over, hvad personaletimerne bliver brugt til," siger hun.
Opgørelsen viser, at der til daglig er 6,2 minutters personalekontakt i timen til et børnehavebarn og 12,2 minutter til et vuggestuebarn.
Birgitte Gerlach Madsen sendte sin beregning til Borgerrepræsentationen i september, men hun har ikke fået nogen form for respons fra politikerne.
Hvis det står til Marian Rose, vil der til gengæld komme respons fra forældrene.
"Sker der forringelser i kvaliteten, kan Københavns Kommune vinke farvel til gode skattekroner. Jeg og min mand har seriøst overvejet at flytte til en mere børnevenlig kommune," siger hun.

Pladsgaranti
Ønsket om at holde på de gode skatteborgere har ellers høj prioritet i Borgerrepræsentationen.
"Vi bliver nødt til at prioritere pladsgarantien, ellers flytter børnefamilierne fra Københavns Kommune. Flere børn betyder, at det næste år kommer til at koste omkring 116 millioner kr. bare at fastholde pladsgarantien på et år", siger familie- og arbejdsmarkedsborgmester Winnie Larsen-Jensen, der indtil videre står fast på, at daginstitutionerne skal spare fire procent næste år.
Pladsgarantien har stået højt på regeringens ønskeliste i flere år, og faktisk har kommunerne lyttet til dette ønske.
På landsplan er der omkring 7.000 børn på venteliste, hvilket er det laveste i mange år.
Ifølge Kommunernes Landsforening (KL) er der siden 1995 kommet 91.000 flere daginstitutionspladser. Det svarer til en stigning på knap 19 procent.

Kvalitet eller plads
I aftalen mellem KL og staten har kommunerne fået lovning på, at de kan hæve forældrebetalingen med en procent om året de næste tre år, hvis de sikrer, at forældrene kan få en institutionsplads, når barselsorloven udløber.
Forældrene kan imidlertid ikke regne med, at øget brugerbetaling er nok til at sikre pladsgarantien.
Ifølge Børne- og Ungdomspædagogernes Landsforbund, BUPL, har en hel del kommuner planer om at skære i åbningstiden.
Vurderingen bygger dels på oplysninger fra BUPL's lokalafdelinger samt budgetforslag fra seks kommuner.
"Vi kan ikke sige noget med sikkerhed, men vi mener, at der tegner sig et billede af en tendens til nedskæringer," siger Tina Lundhold Petersen fra BUPL.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu