Læsetid: 2 min.

Ikke altid fedt at være mand

2. oktober 1999

Mænd er generelt mere tilfredse med deres krop end kvinder. Men ny norsk undersøgelse viser, at langt flere mænd end hidtil antaget udvikler spiseforstyrrelser bl.a. i forbindelse med vægttræning

Mandighed
I Danmark viser Sundhedsstyrelsens undersøgelser, at 29 procent af piger mellem 14 og 24 år er konstant optagede af at regulere deres vægt, og dermed er i risikozonen for at udvikle spiseforstyrrelser.
Men nu viser en norsk undersøgelse foretaget af Liv Berit Augestad, lektor ved Idrætsvidenskabeligt Institut, Trondheim Universitet, blandt norske værnepligtige og universitetsstuderende, at mænd, ligesom kvinder, er fikserede på kroppen i en sådan grad, at de udvikler spiseforstyrrelser.
"Amerikansk forskning, som vi også i refererer til i Norden, viser, at for hver tiende kvinde, der udvikler spiseforstyrrelser, gør én mand. Men vores undersøgelse viser, at tallet er en mand for hver femte kvinde."
"Blandt norske mænd er kropsfiksering grænsende til det sygelige altså langt mere udbredt i dag, end vi troede," siger Liv Berit Augestad. Hun tilføjer, at undersøgelsen også viser, at mænd generelt er mere tilfredse med deres krop end kvinder.
I modsætning til kvinder - hvor udebleven menstruation er en indikator for en spiseforstyrelse som f.eks. anoreksi - er det sværere at kategorisere, om mænd lider af spiseforstyrrelser.
Men Liv Berit Augestad peger på, at mænd, der vægttræner meget, kan udvikle et kontrolforhold til den mad, de spiser.
"Mænd træner for at få så store muskler og have så lidt fedt på kroppen som muligt. I nogle tilfælde fører det til, at de kontrollerer sig selv med hensyn til, hvad de spiser. Efter et skema indtager de mad med meget højt proteinindhold og lavt sukkerindhold," siger Augestad.

Skemalagt tryghed
Problematikken er også kendt i Danmark, hvor blandt andet Kristian Rokkedal, der er overlæge på Center for Spiseforstyrrelser, Børne- og Ungdomspsykiatrisk Ambulatorium i Århus, peger på, at unge mænd har anorektiske tendenser: De træner hårdt, sulter sig og har i forvejen ikke meget fedt på kroppen.
Den gruppe mænd, som Liv Berit Augestad belyser i sin undersøgelse, træner med vægte mere end ti timer om ugen.
"Det at have en bestemt system, som man følger, er en stor tryghed for mange," siger den svenske forsker.
Liv Berit Augestad er i gang med en undersøgelse, der skal belyse grænsen for, hvornår træning er sundt, og hvornår det begynder at blive en tvangsaktivitet.
"En indikator er, at de der hører til i den sidste gruppe ofte er meget isolerede og undgår at tale med andre på træningscentrene. Samtidig er træningen meget skematisk, og de har nærmest udviklet et afhængighedsforhold til det at træne," siger Liv Berit Augestad, Trondheim Universitet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu