Læsetid: 3 min.

Amerikansk stat udfordrer WTO

7. oktober 1999

Massachusetts udelukker handel med firmaer, der er engageret i Burma. Lokale myndigheder og virksomheder kalder det en af krænkelse WTO-regler om en fri verdenshandel

Grænserne

BOSTON - Den amerikanske stat Massachusetts er gået til USA's Højesteret i en sag, der kan få vidtrækkende konsekvenser for lokale myndigheders adgang til at indføre sanktioner. I et større perspektiv handler sagen også om grænserne for det frihandelssystem, som Verdenshandelsorganisationen WTO opererer ud fra.
Den nuværende sag handler om en lov, som Massachusetts vedtog i 1996, og som afskar staten fra at handle med virksomheder, der er engageret i Burma (Myanmar). Loven var en protest mod de omfattende krænkelser af menneskerettighederne i Burma og omfatter statslige indkøb for ca. 14 milliarder kroner om året.
Organisationen National Foreign Trade Council, der repræsenterer 580 større amerikanske virksomheder og støttes af Japan og EU, har to gange fået en domstols ord for, at loven er i strid med den amerikanske forfatning. Den siger, at kun den føderale regering i Washington kan fastlægge den amerikanske udenrigspolitik. Virksomhederne har desuden anført, at Massachusetts-loven er i strid med WTO-princippet om en fri verdenshandel.
Først i løbet af oktober bliver det afgjort, om Højesteret vil behandle sagen.

Politiske forbrugere
Lovgiverne i Massachusetts forsvarer sig med, at de ikke har forbudt virksomheder at handle med Burma, men alene har vedtaget ikke at handle med dem. Som sådan har man kun valgt at optræde som politisk bevidste forbrugere.
"I øjeblikket er der en tendens til, at globale virksomheder mener, at de ikke skal underlægges begrænsninger i den frie handel, som garanteres af WTO", siger en af initiativtagerne til Burma-loven, Byron Rushing, der er demokratisk medlem af Massachusetts Kongres, til Information.
Han og andre tilhængere af den omstridte lov, herunder en stribe menneskeretsorganisationer, andre stater og medlemmer af Kongressen, ser sagen som den første styrkeprøve i et internationalt slag om adgangen til lokale sanktioner.
"I USA har forskellige stater og byer indført diverse sanktioner mod Burma, Nigeria, Cuba og Nordirland", siger han.
Han siger, at Massachusetts Burma-lov oprindelig var et forsøg på at påvirke USA's udenrigspolitik, ligesom staten gjorde i 1980'erne i forhold til apartheidtidens Sydafrika. Som betingelse for sine egne indkøb fra virksomheder, der handler med Kina, kræver Massachusetts tilsvarende, at de dokumenterer, at produkterne ikke er fremstillet ved børnearbejde.
"Hvis vi talte indenrigspolitik, ville ingen sige, at vi som lokale rådgivere ikke skulle søge at påvirke Washington. Det samme må gælde i forhold til udenrigspolitikken", mener Byron Rushing og fremhæver, at Clinton efterfølgende har forbudt investeringer i Burma.

Store konsekvenser
Hvis Højesteret går ind i sagen og når samme resultat, som de to foregående instanser, vil det få vidtrækkende konsekvenser, mener Byron Rushing: Det vil gøre det vanskeligere for græsrodsorganisationer at trænge igennem med deres budskaber, fordi de ikke længere kan gå igennem det lokale og mere gennemtrængelige niveau.
"Dermed vil udenrigspolitikken i højere grad blive påvirket af dem, der har direkte adgang til Washington, herunder de store virksomheder og bureaukraterne, som traditionelt ikke er så optagede af menneskerettighedsspørgsmål", siger Byron Rushing.
Formanden for National Foreign Trade Council, Frank Kittredge, sagde for nylig til nyhedsbureauet Associated Press, at udgangspunktet for sagen mod Massachusetts var et forsøg på at stoppe lokale myndigheders sanktioner.
Den seneste udvikling i Burma-sagen kommer op til det kommende WTO-møde i Seattle i USA, hvor en række organisationer og fagforeninger har bebudet demonstrationer for lægge en bremse på yderligere initiativer for dermed at få tid til at vurdere de hidtidige initiativer.
Det sker af frygt for, at regeringerne vil bane vej for yderligere udvidelser af WTO's virke - nogle har talt om en 'Millennium Round'.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu