Læsetid: 3 min.

Bibelen i bobler

7. oktober 1999

Bøgernes bog som tegneserie

TEGNESERIE
En af vor tids store udfordringer er at bevare båndene til fortiden. Hvad skal man stille op, når unge mennesker har hovedet fuldt af videovold og rockmusik, men ikke aner noget om fortiden, når videnssamfundet gør dem uvidende om den tradition vores samfund bygger på, når de ikke kender Danmarks historie, ikke har læst klassikerne og end ikke ved hvem Jesus var, sådan helt præcist, altså?
Et af svarene på denne udfordring er at popularisere de store gamle fortællinger.
Hvad Bibelen angår har populariseringen en lang tradition, der rækker fra middelalderens kalkmalerier til vore dages tegneserier. I 1995 udgav Det danske Bibelselskab således en tegneserie af Peter Madsen, og nu udkommer en mere international udgave. The greatest story ever drawn, som de engelske udgivere kalder den.
Tegneren Jeff Anderson har arbejdet på opgaven i fem år med en gennemsnitsfart på én side om ugen, og værket udkom sidste år i USA og England. Senere er det udkommet i Tyskland og nu også her i landet, så der er tale om samtryk. Det vil sige, at billederne er tegnet i et land, trykt i et andet, mens teksterne i taleboblerne er tilpasset til de forskellige landes sprog.
Den danske udgave har således bobletekster af den ansete teolog Jakob Brønnum efter forlæg af tekstforfatteren Mike Maddox og naturligvis Bibelen selv. Denne vanskelige opgave er han sluppet meget godt fra.
Tegningerne kan derimod ikke tilpasses efter nationale særinteresser, for de skal kunne sælges overalt. Derfor er de lavet, så de kan accepteres af kristne i hele verden, og det ses. Adam og Eva, Abraham, Isak, Jakob, Josef og alle de andre er blevet reduceret til en ubestemmelig, sovsebrun eurasisk-mexikansk-semittisk race.

Multietnisk samtryk
Tegningerne er samtidig holdt i en glittet ugebladsstil, der ikke bringer ny fortolkninger på banen. De potentielle købere må nemlig ikke stødes på deres bornerte fromhed, hvadenten de bor i Kansas eller i Skjern.
Paradis er derfor skildret som et afsexet badeland, hvor dyr og mennesker holder fridagsferie i én glad uendelighed. Adam og Eva er ganske vist nøgne, men kønnet er skjult eller retoucheret væk. Potifars hustru er hverken forførende eller liderlig og Batseba kunne optræde i en reklame for nivea.
Tegningerne er godt nok vældigt dramatiske, men de nærmer sig karikaturen, og følelsesregisteret er stort set begrænset til glæde, misundelse, raseri eller overraskelse. Illustrationernes overtydelighed lader ikke historiens indre dramatik komme til udfoldelse, men mange af konflikterne er såmænd også reduceret ned til det næsten usynlige.

Glat og alt for nem
Dette skyldes til dels, at den historisk korrekte gengivelse spærrer for en mytisk fortolkning. Beretningen om Jakob, der flygter fra sin vrede bror, forbliver således i det ordinære. Den himmelstige, han ser i en drøm, og hvorpå Guds engle vandrer op og ned, reduceres til en snoet trappe som dem man kender fra de store shows i Las Vegas og englene er endda degraderet til letpåklædte danserinder i lyserøde gevanter.
Ved overgangen fra Det Gamle til Det Nye Testamente, opdager man faktisk heller ikke, at man går fra det ene til det andet, og hvad Åbenbaringen angår, er den skildret med skrydende heste, stridsvogne og hvæsende slangehoveder; men for os, der dagligt ser brændende byer og mennesker på flugt, er det noget af en gåde, hvorfor stejlende heste skulle være billedet på noget særlig grufuldt.
Børn og unge vil sikkert kigge interesseret i denne bog, ikke nødvendigvis fordi den er Bibelen men fordi den ligner mange andre tegneserier.
Denne lighed har sikkert også været hensigten, men derved bliver løsningen en del af problemet. Der er for få modhager i fremstillingen. Ved at efterligne den store, glittede hovedstrøm, må man formode, at lige så let som tegneseriebibelen glider ind i bevidstheden, lige så ubesværet glider den ud af den igen. Ud i den almindelige glemsel og i den uvidenhed som den skulle bekæmpe.

*Jeff Anderson og Mike Maddox: Den illustrerede bibel. Det gamle og det nye testamente som tegneserie. Danske tekster: Jakob Brønnum. 256 s. 298 kr. Hovedland

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her