Læsetid: 4 min.

Broccoli uden brok

30. oktober 1999

Den dybe tallerken

Normalt går der ikke ret meget broccoli gennem mit køkken. Man kan sige, at den ikke taler til min gastronomiske opmærksomhed. Men indimellem provokeres man jo til at ændre på sine idiosynkrasier. For eksempel når man med venlige menneskers mellemkomst får en hel kasse af de mørkegrønne tordenskyer leveret til gadedøren.
Broccolierne i den blå plastkasse var af couvert størrelse. Nærmere betegnet var hver af de afskårede broccoli lige præcis så stor som de portionsbuketter, man ellers vælger at dele en standart-broccoli i.
Og her nærmer vi os sagens kerne. Det var nemlig ikke helt uden bagtanker, at kassen var blevet mig bragt, man mente det var på tide, at jeg fik at se, hvad vi forbrugere snyder os selv for, når vi køber ind med blikket fast indstillet på hollandsk præmiestørrelse.
De fine små broccoli var økologiske og dyrket i Hedehusene. Gartneren dyrker forskellige økologiske sager på sit gartneri, og plejer at få dem afsat til en grossist på Københavns Grøntorv. Men hans broccoli vil man ikke have, og en forespørgsel på Svanholm har givet sammen negative svar. Broccolierne er lydefri, ikke en orm er der at se, og ikke en finger er der at sætte nogen steder - altså bortset fra størrelsen. For de er simpelthen for små til, at man kan sælge dem. En broccoli skal veje mindst 250 g, ellers vil vi ikke have dem, og disse vejede kun 30-40 g i snit. Man kan sådan set ikke klandre grossisterne, pokker skulle da købe en vare, man ved, man alligevel ikke kan sælge. Men man kan undre sig over, at vi ikke ved, hvad der er godt for os. Små eksemplarer, det være sig af selleri, kål, æbler - eller broccoli, er ofte meget kraftigere og mere aromatiske i både smag og duft end de store.

I og med broccoli ikke er på favoritlisten, kunne jeg jo egentlig være fløjtende ligeglad med gartneren og hans for små broccolier, men det er princippet. Så længe vi forlanger kun at finde grøntsager med standardiserede bugnemål i butikkerne, så længe må vi trækkes med varer, der ofte smager vandet og tamt og for de ikke-økologiske varers vedkommende sandsynligvis med en anselig mængde rester af kunstgødning og pesticider.
Og hvad blev der så af den kasse broccoli? Der har været broccoli på menuen i mange dage nu, nok lidt for mange. Men det er nu ikke slægten Broccolis skyld. Det er husmoderen i mig. Jeg nænner ikke at smide mad ud, også selvom den er gratis. Vi har stadig lidt broccoli tilbage; hvad, der skal ske med den, er endnu ikke afgjort, men her er et par af high-lights'ene fra den seneste tid.

Broccoli som snack
Rå broccoli og kun stilkene. Skræl det yderste lag af. Bland soya og sød chilisauce og smag til med fintreven ingefær og hvidløg. Server saucen i en skål og dyp stilkene heri. Koldt økologisk øl fra Thy smager godt til.

Broccoli og gris på kinesisk vis
1 dl kinesisk soya, 1 dl risvin eller 1 dl tør sherry og 1 spsk honning, tre fed hvidløg (finthakket), ca. fire cm frisk ingefær (skrællet og finthakket), 300 g mørt svinekød f.eks. nakkekam - lidt fedtmarmorering smager godt, 300-400 g broccoli, én porre, ca. tre cm hel kanel, én tsk hel sechuanpeber, én hel stjerneanis, 1 tsk hel fennikel, én tsk hel koriander, én lille, tørret chili, lidt vindruekærneolie, én tsk ristet sesamfrøolie.
Bland soya, risvin og halvdelen af ingefær og hvidløg sammen. Skær kødet i tern og læg det i soyamarinaden. Lad det marinere i en times tid.
Skær broccolien (med stilke) i småstykker og porren i tynde strimler. Stød eller kværn krydderierne fint (krydderiblandingen - uden chili - benævnes five-spice i det kinesiske køkken).
Tag kødet op af marinaden, lad det dryppe godt af og gem marinaden. Brun kødet i eget fedt (suppleret evt. med lidt olie) på en stor pande eller i en wok, i ca tre minutter. Tilsæt krydderier og steg i yderligere et minuts tid.
Tag kødet af panden og gem det i en skål. Kog panden af med halvdelen af marinaden og en sjat vand og hæld det over kødet. Kom lidt olie og sesamolien på panden. Rist broccoli, porre og resten af hvidløg og ingefær, meget kort, ved stærk varme.
Hæld resten af marinaden ved og lad den stege næsten helt væk under konstant omrøring. Kom kød og væde ved, bland det sammen og smag retten til. Lad kød og grøntsager simre sammen et øjeblik. Server med jasminris til.
Andre grøntsager som gulerødder i stave og rå majs, der netop er skåret af kolben kan med held inkorporeres i retten samtidig med broccolien.
Broccoli kan erstattes af hvidkål, spidskål - og kinakål. Det er simpelthen dér og kun dér man kan bruge kinakål...

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her