Læsetid: 3 min.

Dårligt nyt til Milosevic fra oppositionen

16. oktober 1999

Oppositionen i Serbien er blevet enig om en skelsættende aftale om at gå ind for valg, men Milosevic har stadig fat i den lange ende

Analyse
For første gang siden de store demonstrationer i 1996-97 er den serbiske opposition begyndt at arbejde sammen. De to fløje er blevet enige om, hvordan de skal prøve at slippe af med den serbiske leder Slobodan Milosevic.
Oppositionen vil nu have valg på alle niveauer - lokal, delstat og føderalt - på fair og frie vilkår, og hvis den ikke får valg, vil hele oppositionen begynde at demonstrere.
Aftalen er indgået mellem de to fløje af oppositionen: Alliancen for Forandring, der ledes af Zoran Djindjic, og Vuk Draskovic' parti SPO. Mens et lille oppositionsparti fra Vojvodina afviste aftalen som for ringe.
De to store fløje i oppositionen har hidtil været bitre fjender og fulgt hver sin strategi i kampen mod Milosevic. Alliancen for Forandring har gået ind for daglige demonstrationer, mens Vuk Draskovic har krævet nyvalg, og han har nu fået sin vilje.

Protester skrumpet ind
Til gengæld har Draskovic lovet at gå med til demonstrationer, hvis ikke Milosevic udskriver nyvalg. Hans parti synes allerede nu at forberede sig på at deltage i demonstrationerne.
Draskovic' tilhængerne har i den grad manglet i de daglige demonstrationer, som er skrumpet mere og mere ind. Demonstrationerne begyndte 21. september og samlede i starten 30.000 alene i Beograd, men i dag er de 30.000 protesterende fordelt over hele Serbien. Den manglende tilslutning skyldes apati og manglende tro på, at Milosevic kan væltes ved gadeprotester.

Mystisk trafikulykke
Det var denne fiasko for demonstrationerne og en mystisk trafikulykke, som førte de to oppositionsfløje sammen.
I begyndelsen af måneden blev Vuk Draskovic og hans følge ramt af en lastbil. Tre af hans livvagter blev dræbt, mens Draskovic ved et mirakel slap med nogle få skrammer.
Nu tyder mere og mere på, at det var et attentat udført af styret eller dets tilhængere. For eksempel er chaufføren af lastbilen endnu ikke fundet - endsige identificeret på trods af at lastbilen menes at være sjælden i Serbien.
Draskovic er to uger efter stadig ikke blevet afhørt af politiet, som ellers nåede frem til ulykkesstedet på få minutter. Ingen ved, hvem der ringede efter politiet...
Men de to oppositionsfløje er også blevet tvunget i armene på hinanden af USA, skriver New York Times. USA troede først på Zoran Djindjic og hans ide om, at Milosevic skulle væltes på gaden, men nu indrømmer amerikanske embedsmænd, at Draskovic havde ret, og at Milosevic ikke kan væltes ved demonstrationer.

Milosevic manøvrerer
Men USA har ifølge New York Times måtte presse Vuk Draskovic hårdt til at arbejde sammen med sin arvefjende Zoran Djindjic.
Amerikanske embedsmænd siger til bladet, at USA har truet Draskovic med at blive sigtet af krigsforbryderdomstolen i Haag. Draskovic har stået bag en milits Den Serbiske Garde, der mistænkes for krigsforbrydelser under krigen i Kroatien i 1991.
Milosevic havde oprindeligt lovet oppositionen valg, hvis den ville stille med et fælles krav om valg.
Men det er langt fra sikkert, at Milosevic lever op til sit løfte. Han kan holde sig til de planlagte valg i de næste år.
"Det er klart, at der ikke vil komme valg før til næste forår," siger for eksempel Vojislav Seselj, den yderligtgående viceregeringschef i Serbien.
Men Milosevic kan også opløse det serbiske parlament og tage et hurtigt valg, uden at nye valglove kan træde i kraft. Det advarer den serbiske politiker Dusan Mihajlovic fra oppositionspartiet Nyt Demokrati om. Mihajlovic har tidligere været allieret med Milosevic.
Et hurtigt valg ville Milosevic sandsynligvis vinde. Og dermed er der kun tilbage for oppositionen at gribe til demonstrationer, som i virkeligheden passer Milosevic bedst, fordi han kontrollerer politiet, siger iagttagere.
Dermed kan man stå i den ubehagelige situation, at hverken valg eller demonstrationer fører til Milosevic' afgang.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu