Læsetid: 2 min.

Dansklærerens drøm

7. oktober 1999

Den pudsige og skæve genre - kortprosaen - har nu fået en ny antologi

ANTOLOGI
Det er en overvældende fornemmelse at begive sig på opdagelse i Jeppe Brixvold og Hans Otto Jørgensens nye antologi Kortprosa 1999.
For antologien rummer over 100 ultrakorte tekster af 90 forskellige - meget forskellige - moderne forfattere, f.eks. Jan Sonnergaard, Katrine Marie Guldager, Per Højholt, Efie Beydin, Peter Adolphsen, Suzanne Brøgger, Pablo Henrik Llambas, Inge Eriksen og mange, mange flere.
De har skrevet en række læseværdige og sanselige tekster, som ikke lader sig putte i boks og bås.
Teksterne - ja, for man tør næsten ikke benævne dette virvar af skitser, rejsebrokker, novelleflager, tankeluser etc etc mere præcist - teksterne rejser tilsammen et farverigt monument over tidens symptomatiske genrebrud.
Eller måske er det snarere en gravsten, som her bliver rejst over genrernes konventioner og de forventninger hos læseren, der klæber til genrerne som burrer. Sagt med redaktørernes ord, så er genrebruddet vist 'kortprosaens kvalitet nummer æt.' Og dermed altså også denne antologis.

Få renskurende noveller
Umiddelbart er bogen dansklærerens drøm.
Her har man en tekstsamling, der rummer 90 af tidens danske forfattere. De etablerede, de renommerede, de prøvende, de tøvende og de lovende. Årets pensum skulle hermed være i hus, eksamensteksterne ligeså.
Men netop på grund af genrebruddet vil bogen formodentlig alligevel give dansklæreren nye pletter af grå hår. Antologien vil fremkalde allergilignende reaktioner i lærerværelsets tilbagelænede hjørne.
For antologien byder sjældent - for ikke at sige aldrig - på renskurede noveller, som passer ind i dansktimernes populære analysemodeller. Næ, her bliver der kørt free-style og off-piste, som man siger på godt dansk.
Når nu jeg nævner det, er det, fordi der altid synes at hvile en vis gymnasial skygge over antologier. De giver kuldegys à la tavlekridt og fremkalder en sur lugt af dagsgamle spegepølsemadder og skemalagte pligter.
Teksterne er hevet ud af deres rette element (hvor det så end er).
Antologier er litteraturens zoologiske haver og forlagenes udstillingsvinduer til potentielle kunder.
Men til de, der ikke lider af samme antologi-fobi som nærværende anmelder, er der fine snapse at hente i Brixvold og Jørgensens kortprosa-antologi.

*Jeppe Brixvold og Hans Otto Jørgensen (red.): Kortprosa 1999. Antologi. 253 s., 168 kr. Arena/Lindhardt og Ringhof

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her