Læsetid: 2 min.

Drab ryster aktivister

30. oktober 1999

Svensk antinazistisk organisation gemmer sig bag sikkerhedsforanstaltninger
efter drab

STOCKHOLM - Björn Söderberg, der blev dræbt i et attentat den 12. oktober, var aktiv i Sveriges Arbejderes Centralorganisation (SAC), også kaldet syndikalisterne. Den lille "organiseret anarkistiske" fagforening med kun 9.000 medlemmer har historisk været blandt de ivrigste bekæmpere af nazismen i Sverige.
Rundt om hjørnet fra Kungsgaten og lidt oppe ad Sveavägen sidder nogle af Söderbergs kolleger i syndikalisternes nationale hovedkvarter. For at komme ind, skal man gennem tre hermetisk lukkede døre, for syndikalisterne er rystede og chokerede efter mordet på Söderberg. Og de er rystede over bombeattentatet mod syndikalisternes lokaler i Gävle ti dage senere.
"Vi er ekstra forsigtige. Det er helt klart," siger Hannele Peltonen, der er generalsekretær for SAC.
Men samtidig har medlemmerne kastet sig ud i at organisere manifestationer som den sidste lørdag, der samlede over 20.000 mennesker i 20 byer til protest mod nazismen og racismen.
"Jeg håber, vi er ved at se begyndelsen til en opvågning i befolkningen, så den reagerer mod hverdagsfascismen og -racismen. Der har været en alt for stor tavshed og slaphed. Det nytter jo ikke noget, når en person som Björn Söderberg står alene med at gå op imod en nazistisk kollega på sin arbejdsplads. Det eneste, der hjælper er, at vi er mange, der står sammen," siger Hannele Peltonen, der tror, at stemningen er ved at ændre sig væk fra passivitet. Senest symboliseret ved, at de øvrige fagforeninger i Sverige gik med i manifestationen, selv om de traditionelt lægger luft til syndikalisterne.
"Det gælder jo om at holde fast i, at nazisterne er få og desperate. Vi andre er mange, og vi har ikke noget andet valg end at stå sammen," siger hun.
Hvis man kigger ud af vinduet på SAC's kontor på Sveavägen, kan man se det sted, hvor den tidligere statsminister Olof Palme blev dræbt. Det mord rystede Sverige, og det har nazi-mordet for to uger siden også gjort, mener Hannele Peltonen:
"For os vil det aldrig blive det samme igen. Ligesom Palme-mordet ændrede noget i Sverige, vil mordet på Björn sætte sig dybe spor hos os i mange år fremover," siger hun.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her