Læsetid: 3 min.

Ekspert: A-våben er ulovlige

2. oktober 1999

Ulla Røder, som brød ind på en forsøgsstation for atomubåde i Skotland, startede
i går sit forsvar ved en skotsk ret

Civil modstand
GREENOCK - Vinden og regnen piskede i bannerne og plakaterne uden for Green-ock Sheriff Court i går, mens en enkelt, kutteklædt person holdt skansen og uforstyrret af elementerne slog på tromme og sang protestsange under et regnslag.
Indenfor gik forsvaret i gang for de tre fredsaktivister, der i juni brød ind på en forsøgsstation for Storbritan-niens Trident atom ubåde og smadrede computere og andet udstyr for angiveligt 100.000 pund - ca. 1,1 mio. kroner. Danske Ulla Røder er en af dem, og hun er i den skotske ret udstyret med behørig oversætterkapacitet. Alle tre var til stede i retten og sad flankeret af betjente med ryggen til en rimeligt fyldt retssal.
Juryens medlemmer tog ivrigt noter under overopsyn af den parykklædte kvindelige dommer - eller sherif, som det korrekt hedder - Margaret Gimlett.
Ulla Røder og de to andre aktivister har erklæret sig uskyldige i anklagerne men benægter ikke, hvad de har gjort. De mener, at de har handlet fuldt lovligt, fordi atomvåben - og herunder altså også Trident våbensystemet - selv er ulovligt. Ligesom plus og plus giver minus, kan det altså kun være lovligt at forsøge at tilintetgøre noget ulovligt.

Pr. definition illegal
Dagen i går gik med at fremføre argumenterne for, at Trident er ulovligt. Et af forsvarets hovedvidner, advokaten og folkeretseksperten professor Francis Boyle fra Illinois i USA oprullede folkeretten fra Nürnberg processerne efter Anden Verdenskrig over Den Internationale Domstol til den atomare ikke-sprednings traktaten.
Han konkluderede, at a-tomvåben pr. definition er ilegale, fordi de som mål har masseødelæggelse. I modsætning til f.eks. de våben, der af den vestlige alliance blev brugt i den nylige Kosovo-krig, hvor bombningen i det mindste til en vis grad kunne målrettes, så civile mål kunne undgås, forklarede Boyle.
"Atomvåben kan ikke bruges uden at forbryde sig mod folkeretten," sagde han.
Adspurgt af anklageren, om Boyle kunne forestille sig noget som helst tilfælde, hvor brugen af atomvåben var i overensstemmelse med folkeretten, var svaret nej.
"Det må altid afhænge af det specifikke system. Men jeg har svært ved at forestille mig, hvornår et atomvåben kan bruges lovligt. Og med hensyn til Trident systemet har jeg ingen forbehold," sagde Francis Boyle. Også selve truslen om a-tomvåben var i sig selv ulovlig.

Ingen undskyldninger
"Hele programmet indebærer en trussel om masseødelæggelse," sagde Boyle og henviste til en afgørelse fra Den Internationale Domstol fra 1996, som slog fast, at såvel brugen af atomvåben som truslen om at bruge dem forbryder sig mod folkeretten.
"Man kan ikke true med sådan noget som brug af atomvåben, uden at det er ulovligt," sagde Boyle og fremhævede, at truslen er underforstået i Trident våbenprogrammet.
"Det er det primære formål med Trident systemet."
Eventuel brug af atomvåben med hensyn til, at det er nødvendigt i en 'total krig' afviste Boyle som et 'nazi-argument', og det samme gjaldt argumentet om, at atomvåben er OK, bare de er lovlige ifølge hjemlandets love.
"Det forsvar blev brugt i Nürnberg. Man kan ikke bruge hjemlig ret til at undskylde forbrydelser mod folkeretten med," sagde Boyle.
I næste uge skal retten høre fra den tyske dommer, Ulf
Panzer, som selv er aktiv i fredsbevægelsen i Tyskland, og fra Rebecca Johnson fra Geneve, der er ekspert i den atomare ikke-sprednings traktat.
Ulla Røder og de to andre aktivister er indsat i Skotlands eneste kvindefængsel, Cornton Vale, indtil retten har truffet sin afgørelse.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu