Læsetid: 2 min.

EU dropper støtte til lønmodtagere

7. oktober 1999

Romano Prodi vil ikke kæmpe mod børnearbejde og slavearbejde på topmøde i WTO

Kravene

Der er ingen tvivl, EU skal være et borgernes Europa. Sådan hedder det igen og igen, når EU-Kommissionens formænd fra Jacques Delors til Romano Prodi, udstikker mål og retning for det europæiske samarbejde.
Her er det uden for enhver tvivl, at et borgernes Europa også sikrer lønmodtagernes rettigheder.
Nu viser det sig, at EU-Kommissionen kun vil være noget for borgerne i EU-landene. Romano Prodis kommission har på forhånd opgivet krav om at sikre lønmodtageres rettigheder på globalt plan op til forhandlingerne på topmødet i verdenshandelsorganisationen WTO i den amerikanske by Seattle i december.
Uden aktiv modstand fra EU, kan lande stadig tillade børnearbejde, anvende slavearbejde, blæse på lønmodtagernes rettigheder og alligevel eksportere deres varer i fuld overensstemmelse med reglerne i WTO, der skal fremme og sikre fri handel på globalt plan.
Men den danske regering raser.
I en sjældent set offentlig kritik betegner Udenrigsministeriet i et notat Kommissionens oplæg for 'utilfredsstillende'.
Det er der flere grunde til. For det første har EU-landenes topchefer vedtaget, at EU skal arbejde for at sikre lønmodtagernes rettigheder i WTO, for det andet mener regeringen ikke, at EU på forhånd skal give op, selv om det er velkendt, at særligt en stribe u-lande opfatter det som et indgreb i deres ret til suverænt at fastsætte niveauet for lønmodtagernes beskyttelse.

Danmark foregangsland
I dag kan lande stoppe import af varer, hvis de er farlige eller sundhedsskadelige. Det kan ske med henvisning til en sikkerhedsklausul i WTO-reglerne. Forudsætningen er, at importstoppet støtter sig på videnskabelige argumenter.
Når den danske regering og ideelt set også EU også vil kunne stoppe import af varer fra lande, der ikke sikrer lønmodtagere basale rettigheder, så skal WTO's sikkerhedsklausul udvides.
Dermed flyttes suverænitet fra de enkelte medlemslande i WTO over til WTO, der på nær Kina omfatter de fleste lande i verden.
Folketingets Europa-udvalg fastlægger i dag den danske regerings forhandlingslinje.
I første omgang gælder det om at påvirke den fælles EU-holdning, fordi EU-Kommissionen repræsenterer de 15 EU-lande i WTO.
Et stort flertal i Folketinget, der omfatter alle partier undtaget Enhedslisten, har vedtaget de retningslinjer, regeringen skal arbejde for, når det handler om WTO. Retningslinjerne prioriterer:
*Liberalisering af handel
*Sikring af lønmodtageres rettigheder
*Sikring af miljøhensyn
*Udbredelse af demokrati og offentlighed i WTO-beslutninger
*Kamp for fattige u-landes interesser
Med de krav gør Folketinget helt indiskutabelt Danmark til et foregangsland. Samtidig er Danmark helt afhængig af en tilsvarende høj profil fra de andre EU-lande, hvis kravene skal have en chance ved WTO's forhandlingsborde, hvor USA og en række u-lande også præger dagsordenen.
"Hvis de grønne og de røde krav til WTO skal have en chance, så er det EU, der skal fremføre dem," siger SF's WTO-ordfører Jørn Jespersen.
De kommende forhandlinger i WTO bliver præget af markante interessemodsætninger mellem i-lande og u-lande og mellem EU og USA.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu