Læsetid: 3 min.

EU på vej mod fælles forfatning

19. oktober 1999

Ny EU-vismands-rapport tager første skridt frem mod en europæisk forfatning og afskaffelse af veto-ret på skatte-området

BRUXELLES - EU bevæger sig hastigt mod en medlemsskare på helt op mod 27 medlemmer. Kommissionsformand Romano Prodi har ikke haft tålmodighed til at vente på regeringsledernes udspil for den næste EU-traktatreform, der skal gøre EU-institutionerne funktionsdygtige til denne storfamilie.
Et flertal af de 15 medlemslandes regeringer har klart signaleret, at de ønsker en begrænset traktatrevision, og endog frarådet vismandsgrupper og andre højprofil input. Det har dog ikke stoppet Prodi, der i juli lancerede tanken om en særlig vismandgruppe. Den kom i går med en rapport, der udstikker en række centrale ideer til en reform.
Selv om Prodi har forsøgt at lægge en diskret afstand til vismændenes rapport, vil den med stor sandsynlighed præge Kommissionens senere udspil.

Forfatning
Blandt de sprængfarlige emner er en reorganisering af den uoverskuelige traktat i to hovedafsnit. Tanken er en første del, der indeholder de mere grundlæggende målsætninger og principper for samarbejdet, samt borgernes rettigheder og de institutionelle rammer.
Her skal kun kunne ændres med enstemmighed. Den anden del skal indeholde de mere specifikke dele af EU's politikker, og skal kunne ændres på ordinære ministerrådsmøder med udvidet kvalificeret flertal eller enstemmighed.
Den første del er politisk kontroversiel, fordi den peger frem mod en EU-forfatning.
Diplomatiske kilder i Bruxelles vurderer, at ideen kan blive svær at acceptere for et flertal af medlemslandene.
John Palmer, direktør i Bruxelles-tænketanken European Policy Center, er enig i perspektivet. Men han ser positivt på det.
"Selv om ideen ikke går hele vejen, peger opdelingen af traktaten i to afdelinger tydeligt frem mod en egentlig europæisk forfatning. Det vil være et klart politisk signal til befolkningerne, der vil gøre det nemmere at gennemskue, hvordan EU arbejder. Samtidig vil det sætte klare grænser for EU's magt, der hidtil er blevet udvidet gang på gang, uden at man har kunne se, hvor langt, EU vil gå," siger Palmer
Vismandsgruppens medlemmer er den kendte føderalist, Belgiens tidligere premierminister Jean-Luc Dehaene, Tysklands forhenværende præsident Richard von Weizsäcker og Lord Simon, tidligere britisk minister og direktør i BP.
Rapportens udgangspunkt er, at EU med Amsterdam-traktaten ikke nåede at få klarlagt politiske følsomme elementer såsom antallet af kommissærer, stemmevægte under afstemninger i Rådet for store og små lande, og ikke mindst en indskrænkning af vetoretten.
Derfor vedtog statslederne en særlig protokol, der beskrev de næste traktatrevisioner, der skulle falde i to trin. En første, mindre revision, og en senere, mere radikal før det samlede antal af medlemslande oversteg 20.

Hurtigere end ventet
Vismændenes hovedpointe er, at dette tidspunkt hurtigere end ventet, er kommet meget tæt på.
Navnlig efter Kommissionens forslag i sidste uge om at åbne optagelsesforhandlinger med seks ny lande, så der allerede næste år vil være forhandlinger i gang med 12 lande. Forslaget fik på weekendens Tampere-topmøde statsledernes fulde opbakning:
"Processen er accelereret i en sådan grad, at det ikke længere giver mening at tale om to etaper. En reform er påtrængende nødvendig, hvis udvidelsen skal være en succes. Vi kan ikke udskyde optagelse af nye medlemmer, fordi Unionen ikke er gjort klar til udvidelse," sagde Jean-Luc Dehaene.
Vismændene er dog ikke gået så langt som ventet. Et følsomt emne som reorganiseringen af EU er de sprunget over. Problemet er hvert medlemslands ret til at have en kommissær siddende i Bruxelles.
Men ifølge Dehaene har vismandsgruppen erkendt, at enhver tanke om at skære i små landes ret til en kommissærpost, ville blive mødt med så megen storm, at det ville overskygge rapportens andre ideer.
Revisionen af Kommissionen er derfor begrænset til et styrkelse af formandens magt. Det handler navnlig om en traktatfæstelse af den ret, Prodi uformelt har aftvunget sine ny Kommissærer gennem et løfte: De skal træde tilbage, hvis han forlanger det. Vismændene lægger også op til at kvalificeret flertal gøres til hovedreglen. Det kan betyde afskaffelse af vetoretten på følsomme områder som skat og fælles udenrigspolitik.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu