Læsetid: 2 min.

EU-reformer får en kold dansk skulder

19. oktober 1999

Prodi-vismænd vil lave en europæisk forfatning og lade EU vedtage moms og afgifter med almindeligt flertal. Forslagene afvises massivt af danske politikere

Danske politikere afviser enhver tanke om at skrive en grundlov for EU-samarbejdet, sådan som EU-Kommissionsformand Romano Prodis tre vismænd foreslår det i en rapport, der blev fremlagt i Bruxelles mandag.
Heller ikke et forslag om at EU-landene fremover skal kunne vedtage love om indirekte skatter og afgifter med almindeligt flertal afvises.
Romano Prodis tre vismænd, Jean-Luc Dehaene fra Belgien, David Simon fra Storbritannien og Richard von Weizsäcker fra Tyskland har høje ambitioner for den kommende revision af Amsterdam-traktaten.
Mandag fremlagde de på Romano Prodis opfordring deres rapport med forslag til forhandlingerne, der bliver sat i gang på EU-topmødet i Finlands hovedstad Helsinki til december.
Forhandlingerne finder sted på en såkaldt regeringskonference, hvor de femten EU-landes statsministre eller regeringschefer efter alt at dømme skal forhandle en ny traktat på plads i løbet af det kommende år.

Fælles forfatning
Et kernepunkt i vismændenes forslag er opdelingen af den nuværende EU-traktat i en egentlig forfatning i stil med den danske Grundlov, og så en del der beskriver samarbejdet inden for fiskeri, landbrug, indre marked, miljø, retspolitik og andre politiske områder.
Ideen skulle så være, at forfatningen skal være meget vanskelig at revidere, mens de forskellige politikområder lettere kan ændres.
Et forslag med ambitioner, der rækker højere end selv det euro-positive Venstre kan støtte: "Vismandsrapporten er ikke et godt oplæg til forhandlingerne, Vi skal koncentrere os om at gøre EU klar til udvidelsen med de østeuropæiske lande og ikke tage alle mulige andre emner op. Vi kan risikere at forsinke optagelsen af de nye medlemslande, hvis EU-landene først skal forhandle sig til rette om en ambitiøs dagsorden," siger Eva Kjær Hansen, der er medlem af Folketingets Europa-udvalg.
De konservatives politiske ordfører, Lene Espersen, mener, Prodis vismænd bygger "luftkasteller" med deres forslag om at skabe en europæisk forfatning.

For højtflyvende
"Det nytter ikke at diskutere højtflyvende ideer. Vi må ikke gå bort fra princippet om, at alle lande skal være enige om alle traktatændringerne. De konservative kan ikke støtte tanken om at indføre en hurtig løsningsmodel for de områder, der ligger uden for den europæiske grundlov," siger hun.
Heller ikke SF og Enhedslisten støtter de tre vismænds forslag om en ny grundlov for EU-samarbejdet.
"Det er skuffende, at de mere tænker på at videreudvikle unionen end på, hvordan de østeurop0æiske lande kan optages hurtigst muligt. Jeg håber ikke, vismandsrapportens forslag bliver overskriften for en revision af Amsterdam-traktaten," siger Anne Bastrup, der er Europa-politisk ordfører for SF.
Hun havde hellere set, at vismændene havde opdelt det nuværende traktatkompleks i grupper, som de østeuropæiske lande så kunne tilslutte sig ét for ét.
EU-modstanderne i Enhedslisten er ikke så overraskende helt afvisende: "Vi ønsker så smal en dagsorden som muligt, jo færre nye unionsskridt, jo bedre," siger Keld Albrechtsen.
Heller ikke vismændenes forslag om at EU-landene kan vedtage indirekte skatter og afgifter med flertal, vinder gehør blandt de danske politikere: "Det vil være helt uacceptabelt, hvis landene kan tvinges til at indføre afgifter, som de ikke selv ønsker," siger Lene Espersen.
Anne Baastrup for SF siger dog, at EU-landene burde kunne vedtage miljøafgifter med flertal.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her