Læsetid: 3 min.

FDB trodser EU i madsminkesag

27. oktober 1999

Selv om Danmark i går tabte slaget om miljøgarantien, står den største danske fødevarekæde fast. FDB accepterer ikke tilsætningsstoffer, mistænkt for at være kræftfremkaldende

Selv om Danmark i går tabte slaget i EU om at begrænse nitrit og nitrat i bl.a. spegepølse og leverpostej, holder Danmarks største fødevarekæde, FDB, fast: Koncernen vil under ingen omstændigheder acceptere de to konserveringsmidler, som er under mistanke for at være kræftfremkaldende. Det siger direktør for FDB's laboratorium, Ole Jepsen, til Information:
"Vi har en mulighed, som den danske regering ikke har, nemlig at sige pænt nej tak til varerne. Og det vil vi så gøre," fastslår han.
Efter et tre timer langt møde besluttede Europa-Kommissionen i aftes at underkende de lave danske grænseværdier for nitrat og nitrit i pålægsvarer som rullepølse, spegepølse og kødpølse. Underkendelsen blev af Kommissionen bl.a. begrundet med utilstrækkelig dansk dokumentation for, at de to konserveringsmidler skulle være sundhedsskadelige. Den danske
EU-kommissær Poul Nielson kæmpede forgæves for en udsættelse af beslutningen med yderligere seks måneder.
Fødevareminister Henrik Dam Kristensen havde ikke i går taget stilling til, om Danmark vil forsøge at omgøre Europa-Kommissionens beslutning ved Europa-Domstolen, Han fastslog dog overfor Information: "Vi lægger os ikke bare fladt ned på maven nu og retter os efter det her. Vi sætter os først ind i, hvad Kommissionen præcist har besluttet i dag."

Slagterier: Ja til nitrit
Mens FDB kræver nitritfrit pålæg af sine leverandører, er leverandørerne, De Danske Slagterier, parat til at hælde mere nitrat og nitrit i pålægsvarerne, så snart Danmark anerkender Kommissionens underkendelse af det danske forbud.
Det siger Niels Juul, juridisk rådgiver i Bruxelles for slagterierne, som på grund af det danske forbud har været nødsaget til at producere to sæt varer, et sæt med lavt nitritindhold til det danske marked og et andet med højt indhold til det øvrige EU:
"Jeg kan ikke tro andet, end at vi selvfølgelig vil indføre det af EU tilladte niveau af nitrat og nitrit i vore varer. Der er nogle markeder, der på grund af bakteriologiske problemer siger nej til pålæg, produceret til det danske hjemmemarked, fordi niveauet af nitrit og nitrat er for lavt," siger han.

Det synspunkt forstår FDB ikke:
"Det er svært at argumentere for, at der skal mere nitrit og nitrat i, når vi har klaret os så fint og flot uden i så mange år. Slagteriernes problem er, at de nu kan nøjes med kun at lave et produkt. Det kan jeg sådan set ikke tage mig af. Det har været nemt for os hidtil,
fordi der har været den danske særregel. Når nu den bliver afskaffet, bliver vi nødt til at minde leverandørerne om, at reglen stadig gælder for varer leveret til os," siger Ole Jepsen.
Europa-Kommissionens underkendelse af det danske beskyttelsesniveau overfor madsminke åbner også op for øget brug af konserveringsmidlet sulfitter, som bruges i bl.a. vin og tørrede frugter. Sulfitter kan bl.a. forårsage allergi. Heller ikke her vil FDB skrue op for forbruget:
"Man ved notorisk, at folk med astma og den slags, får det dårligere med sulfit. Her vil vi også holde fast," siger FDB's laboratoriedirektør.

Forbrugerne bestemmer
Hos Dansk Supermarked, som bl.a. omfatter Bilka, Føtex og Netto, forventer man heller ikke, at EU's afgørelse vil føre til mere madsminke i kødpålæg i gruppens butikker. Poul Guldborg, informationschef for Dansk Supermarked, siger:
"Fordi noget bliver tilladt af EU, indfører vi det ikke nødvendigvis. De danske forbrugere ønsker ikke flere tilsætningsstoffer. Vi forsøger at skære i antallet af e-numre for at få en renere vare. Man skal derfor ikke forvente, at vi vil udnytte muligheden for at putte endnu flere e-numre i pålægget."
Guldborg vil dog ikke svare entydigt på, om Dansk Supermarked lige som FDB vil kræve nitritfrit pålæg af sine leverandører: "Vi vurderer det sag for sag," siger han.
Formanden for Folketingets Miljøudvalg, SF'eren Jørn Jespersen, opfordrede tirsdag fødevareminister Henrik Dam Kristensen til at lave en frivillig aftale med netop detailhandelen om at beholde de skrappere danske regler om madsminke
"Afgørelsen går i den helt forkerte retning. Der er brug for færre tilsætningsstoffer, for der er et stort forbrugerpres for at få renere fødevarer, sagde Jørn Jespersen i aftes til TV 2 Nyhederne.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her