Læsetid: 2 min.

Frank Jensen: Kryptering er det eneste svar

13. oktober 1999

Justitisministerens svar på international aflytning: kod de vigtige meddelelser

Echelon lytter
Har en borger eller en virksomhed mistanke om at blive aflyttet, er eneste effektive modtræk at kryptere (kode) sine elektroniske meddelelser.
Således lyder opskriften fra justisminister Frank Jensen, der i går var kaldt i samråd i Folketingets Retsudvalg. Her skulle han redegøre for, hvorledes danske borgere og virksomheder kan sikres mod ulovlig aflytning af deres elektroniske kommunikation.
"Borgerne skal kryptere, hvis de har noget at beskytte, det ville jeg gøre til enhver tid," udtalte han efter samrådet.
Danske virksomheder, der ved adskillige lejligheder har ytret bekymring om eventuel industrispionage, fik ikke af ministeren yderligere oplysninger om den internationale aflytnings omfang. Ej heller lovning på en redegørelse om emnet fra regeringens hånd.
På spørgsmålet om eksistensen af det globale aflytningssamarbejde, kaldet Echelon, driblede han uden om på samme vis som ministerkollegerne Birthe Weiss og Hans Hækkerup ved at erklære, at han "intet personligt kendskab har til Echelon, kun gennem pressens formidling og de rapporter, der ligger fra Europa-Parlamentet."
Justitsministeren opfordrede i øvrigt erhverslivet, heriblandt Dansk Industri, til at søge gode råd hos politiet og Politiets Efterretningstjeneste om mulighederne for kryptering.
Krypteringen skal dog, ifølge Frank Jensen, kun være så stærk, at dansk politi lige netop har mulighed for at omgå den - med en dommerkendelse i hånden - gennem en såkaldt bagdør i den elektroniske kommunikation uden om krypteringen.
"Det er min opgave som justitsminister at være med til at sikre brevhemmeligheden. På den anden side er der et legalt behov for at myndighederne kan opklare, når nogen begår kriminalitet. Derfor mener vi stadig, at politiet skal have mulighed for legalt at kunne få opfyldt de behov, de kan få," sagde han.
Keld Albrechtsen fra Enhedslisten fandt ministerens manglende kendskab til Echelon "pinligt," og han kritiserede ministeren for ikke at fokusere stærkt nok på borgernes retssikkerhed: "Jeg kunne ikke få at vide, hvem der overvåger, at det rent praktisk bliver sikret, at retsplejeloven bliver overholdt, når der aflyttes," sagde han.
Enhedslisten vil nu indkalde til en forespørgselsdebat om problematikken.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her