Læsetid: 2 min.

Frank Jensen i nyt kryds-forhør

9. oktober 1999

På tirsdag vil Folketinget igen forsøge at få regeringen til at give oplysninger om det globale aflytningssystem

Spørgsmål
Det amerikansk-britisk baserede overvågnings- og aflytningssamarbejde kendt som Echelon kommer på tirsdag op i Folketingets retsudvalg.
Justitsminister Frank Jensen (S) er kaldt i samråd for at svare på, hvordan danske borgere, virksomheder og organisationer kan beskyttes mod overvågningen fra udenlandske signalefterretningstjenester.
Frank Jensen har ligesom to af sine kolleger, forsvarsminister Hans Hækkerup og forskningsminister Birte Weiss, tidligere sagt til Folketinget, at han ikke har nogen officielle oplysninger om et efterretningssamarbejde ved navn Echelon, der foretager systematisk overvågning af international telekommunikation, herunder e-mails, telefaxer og internationale telefonsamtaler.

Dokumenteret
Echelons eksistens er blevet dokumenteret - bl.a. her i avisen - via udsagn fra tidligere medarbejdere i flere involverede landes efterretningstjenester, via interne amerikansk-britiske dokumenter og via et omfattende kulegravningsarbejde foretaget over en årrække af journalister i flere lande.
Senest bekræfter en rapport udarbejdet for Europa-Parlamentet - og forlængst modtaget og arkiveret i flere danske ministerier - at overvågningssamarbejdet eksisterer med den amerikanske signalefterretningstjeneste National Security Agency, NSA, som hovedentreprenør og med lyttestationer og samarbejdspartnere i bl.a. Storbritannien, Canada, Australien og New Zealand.
Ved hjælp af en formidabel computerkraft kan efterretningssamarbejdet systematisk tappe kommunikationssatellitter og internationale telefonkabler og løbende sortere de interessante meddelelser fra. Eftersom samarbejdet er hemmeligt og aldrig offentligt bekræftet af de involverede landes myndigheder, har det heller ikke noget kendt, officielt navn. 'Echelon' er det dokumenterede navn for et af flere centrale computerbaserede systemer i de deltagende landes signalefterretningssamarbejde.
Keld Albrechtsen (EL) og SF's Knud Erik Hansen mener, at Frank Jensen, Hans Hækkerup og Birte Weiss er ude i en "røverleg" med Folketinget, når de hæfter sig ved ordet Echelon og siger, at det kender de ikke noget til det. Under samrådet på tirsdag vil de to partier sammen med Venstre gøre endnu et forsøg på at få justitsministeren til at svare på, hvad regeringen ved om det globale aflytningssamarbejde, herunder hvilken rolle Danmark har i den forbindelse.

*Information har siden den 9. sept. skrevet en lang række artikler om Echelon. De kan læses på www.information.dk/echelon

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her