Læsetid: 4 min.

Med Glob i Paradis

28. oktober 1999

Moesgård Museum fejrer 50-året for afdøde rigsantikvar og arkæolog P. V. Globs ansættelse som professor i Århus med en udstilling og to bøger, den ene om de danske ekspeditioner til Den Arabiske Golf, den anden om maleren Karl Bovin i Bahrain

Bøger & udstilling

Der var engang, da arkæologi var at søge "med spejdende øje i oplukte høje", en jagt efter fortællingen om fortids storhed. Ting skulle blotlægges og håndgribelige beviser bringes for dagen. Det var en sag, som vedkom arkæologer, historikere, digtere, malere og kultiverede skønånder.
I dag er arkæologi et fag, som kræver et opbud af højt kvalificerede tværfaglige specialister for at kunne leve op til tidens ultimative krav om analyse og information. Amatører kan stadig få lov til at stikke en spatel i jorden, men kun bistået og indordnet under hele det tekniske, digitaliserede apparat.
Derfor lyder det som et sagn fra gamle dage, når man læser om P.V. Globs udgravninger i Den Arabiske Golf og øen, Bahrain, i årene 1953-70.

Peter Vilhelm
P.V. Glob (1911-85) var en speciel person, helvedeskarl og videnskabsmand, musisk, fantasifuld, eventyrlysten og med en charme, som vandt ham venner alle vegne.
Han talte ofte om den periode, da han skrev i Helhesten og arbejdede på sin doktordisputats, som var det én lang soldetur med ligesindede, men faktisk var disputatsen om 'jyske Enkeltgrave' et arbejde præget af utrolig flid og påpasselighed. Med sine bøger og udgravningerne af Tollund- og Grauballemanden bragte han arkæologien ind i alle samfundets kroge, og med sine ekspeditioner til den arabiske Golf satte han Danmark på verdenskortet.

Bahrain
Det var vennen, den danskgifte, engelske assyriolog Geoffrey Bibby med kontakter til Bahrain, som fortalte Glob om den lille ø med de 100.000 uudforskede gravhøje. "Vi ta'r sgu derned," sagde Glob - og det gjorde de, to år efter. Men hvem andre end Glob ville have forstået at bringe de rette gaver til en arabisk sheik: En hvid jagtfalk - indfanget under hans udgravning i Grønland - og en stridsøkse fra dansk stenalder, hvilket skaffede ekspeditionen velvilje i hele området.

Paradis
Længe havde man søgt efter landet Dilmun i "den opgående sols hav", men efter fund med kileskrift, der omtaler Inzak, som Dilmuns skytsgud, var der ingen tvivl længere. De havde fundet Dilmun, som ifølge indskrifter skulle være udødelighedens land, hvor guden Enki spiste de forbudne frugter og Ziusudra byggede en ark og overlevede Syndfloden. Her fandt Gilgamesh udødelighedens blomst - og mistede den igen på grund af slangen. Ligheden med det gamle Testamentes beretninger er slående. Det var efter al sandsynlighed Paradisets Have Glob havde fundet i Bahrain. Men også i andre dele af Golfen fandt ekspeditionens deltagere oldtidskulturer foruden hellenistiske levn.

Menageriet
Og som Noah samlede dyrene samlede Glob videnskabsmænd, kunstnere og journalister omkring sine ekspeditioner.
Det var her, at Torkild Hansen fik inspiration til Det lykkelige Arabien, Poul Rovsing Olsen optog sange og musik på bånd og i sine kompositioner, Jette Bang fotograferede, etnografen Klaus Ferdinand skrev om 'kamelbeduinerne', Henny Harald Hansen levede blandt kvinderne i en shi-landsby, Keld de Fine Licht opmålte et af de nu forsvundne arabiske byhuse og Karl Bovin samlede sommerfugle og malede.
Takket være ekspeditionerne blev stedets gamle kultur kortlagt før olieindustrien ændrede levevilkårene for Golfens arabere.

På Moesgård
Alt dette fortælles på dansk, engelsk og arabisk i en billedbog udgivet i forbindelse med udstillingen om De danske ekspeditioner til Bahrain. I samarbejde med Bahrains Nationalmuseum, bygget af Knud Holscher, vises en række væsentlige genstande fra udgravningerne ledsaget af film af Ib Rehné og illustration af perlefiskernes og beduinernes liv og musik.
Dertil kommer en udstilling af Karl Bovins malerier og akvareller fra Bahrain.

Kalle
Karl Bovin (Kalle) var velplaceret i dansk kunst. Som ung blev han tilskyndet til at male af Ancherne på Skagen. Han blev ven med Fynboerne og bosat i Odsherred mellem venner. Han var medstifter af Corner og impressionist af tilbøjelighed. Træt af Odsherred og Danmark blev Bahrain for ham en Paradisets Have.
Og Kalle var som skabt til at være medlem af Globs beduinlejr, robust, eventyrlysten og fandenivoldsk. Ni gange var han med under vinterkampagnen.
Hans malerier er kærlighedserklæringer til lyset, varmen og sandet, og til perlefiskernes bugt og Sheik Ibrahims have. Et landskab af grønne, blå og gule nuancer fæstet med strøg løst strøet eller beslutsomt tegnet, men altid sansende, så at sige lyttende til det atmosfæriske samspil. Det var mandens paradoks, som det var Globs - at han var en helvedeskarl i gestus og livsform, men nænsom og ydmyg i sin omgang med kunsten, in casu maleriet. Derfor er det også synd, at der ikke er mere stofligt liv i de lette strøg i farvegengivelserne i den smukke bog, som ledsager udstillingen, skrevet af Henning Jørgensen. Han analyserer med stor indlevelse Bovins malerier, hans forbilleder, palet, teknik, intentioner og resultater. Teksten svinger mellem fine, rammende iagtagelser og en lidt overeksponeret tolkning og sprogbrug.

Barbartemplet
Siden Glob sluttede i 1970 har udgravningerne hvilet, men i dag er der et nyt initiativ på vej. Flemming Højlund planlægger en udvidet undersøgelse af Barbar-templet fra o. 2000 f. Kr. for at søge at klarlægge det store tempels funktion. Det var her man fandt det fine tyrehoved i kobber, som indgår i den righoldige udstilling sammen med seglsten, keramik, våbenfund, etnografika og meget mere samt, udlånt fra Louvre, de to berømte tavler fra Ur med kileskrift, som beretter historien om Paradisets Have og guden Inzak.

*Glob og Paradisets Have. De danske ekspeditioner til Den Arabiske Golf. Tekst og redaktion Flemming Højlund. Moesgård Museum. 104 s., 98 kr. For medlemmer af Jysk Arkæologisk Selskab: 68 kr.

*Henning Jørgensen: Bovins Bahrain. Moesgård Museum. 108 s., 248 kr.

*Glob og Paradisets Have. Særudstilling, Moesgård Museum, Højbjerg. Daglig 10-16, mandag lukket. Til 5.juni 2000

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her