Læsetid: 2 min.

En god flue

11. oktober 1999

Socialrealistisk roman med varme viser kun et strejf af nogle liv, men gør det godt

Ny bog
David Læbys bøger er tynde, men til gengæld er der mange af dem. Han startede allerede som 20-årig med sprøde, stemningsfulde digte. Nu er han 30, har skrevet nummer 10 og gået over til at skrive om 'samfundet'. Det slipper han ret godt fra, selv om man kunne have ønsket, at der var lidt mere drøn på, og at disse evindelige antydninger, som ny dansk litteratur er så fuld af, kammede lidt mere over. Overdrivelser fremmer forståelsen! Vinklen er nemlig klar nok: provinsen er noget lort. Der er klaustrofobisk og uudholdeligt, folk tror ikke på deres drømme, jamrer bare pænt og holder hinanden på plads i sumpen. Dette er Læbys forsigtige version af Lou Reed's Small town, der slutter: "There's only one
good thing about a small town / You know that you want to get out."
Én af provinsfyrene finder frem til noget: "Man skal ville noget", er hans fine konklusion, og så slutter bogen. Problemet er at finde ud af hvad. En ung kvinde siger, man hele tiden tror, 'det rigtige liv' begynder om lidt, men hun mener tilsyneladende, det skal begynde af sig selv, uden særlig indsats. Hun taler lommefilosofisk om øjeblikkene som endeløse, og det kan, lige som i bogens vellykkede titel, både være godt og skidt, himmel og helvede. For hende ligner det nu mest det sidste. Der er også et par fyre, der rejser fra deres kærester, og det er en skandale, men næste øjeblik taler man om katten, om nye tøjtilbud, parfumer eller sætter en cd på og drømmer videre. Èn udholder tilværelsen ved at sidde i kælderen og læse Det Bedste, og flere af bogens personer har mistet troen eller fundet et leje, hvor det hele kun lige og lige kan holdes ud.
Endeløs Ø er et trøstesløst og ret alarmerende portræt af et provinsbymiljø, men skildret med humor og sympati. Desværre dykker den ikke længere ned i sine personer, men holder sig på overfladen, som om der skal laves en fjernsynsudsendelse om en provinsby i Danmark, og kameraet er på tur igennem den. Man når lige at opfange stemningen. Så er det ovre. Det er ikke nær så frækt og underholdende som i de romaner, hvor elendigheden flyder ud over siderne, men David Læby er en god flue på væggen, og bogen bliver en interessant lille kommentar om dagens danskere. Nogle frygtelige bønder alle sammen.

*David Læby: Endeløs Ø. 109 s., 149 kr. Borgen

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her