Læsetid: 2 min.

... og grønsvær

14. oktober 1999

Er 'Verdens 25 bedste fodboldspillere' virkelig den stærkeste opstilling

Her i 90'erne er fodbolden blevet stueren, for at bruge et statsministerielt udtryk, der er oppe i tiden, og fodboldtitlerne fosser ud af forlagene.
Tag bare Nick Hornbys bestseller Fever Pitch, Jan Bartrams Løb for livet, Jakob Kvists Ambassadøren, antologien Hovedstød og i sidste uge Silkeborg-backen Morten Bruuns forrygende På banen. Selv Salman Rushdie har tidligere på året skrevet et langt essay om sin store passion og hans favorithold, Tottenham Hotspurs, i det amerikanske kulturtidsskrift The New Yorker. Alle gør det!
Rosinante har i sin nye, lille serie Verdens 25 bedste... også fundet det umagen værd at smide en bog om de 25 bedste fodboldspillere på banen. Og til at foretage denne umenneskelige prioritering, til at sætte dette alle tiders verdenshold, har man valgt forfatteren og fodboldfreaken Benn Q. Holm (f. 1962).
Gennem 25 ultrakorte kapitler beskriver han i en personlig, essayistisk stil storspillere som Pelé, Sócrates, Paul Gascoigne, Diego Maradona, Paul Breitner, Ronaldo og hele tre danskere - brødrene Laudrup og Allan Simonsen.
På Q. Holms hold deltager desværre kun spillere, som han selv har oplevet. "Man vil se langt efter koryfæer som Di Stéfano, Puskas eller Garincha, alene af den grund at jeg aldrig har set dem," skriver han i forordet. Det er vi efterhånden mange, der ikke har gjort, og vi bliver flere og flere. Og derfor kunne det have været interessant at læse historien om en spiller som den ungarske, etbenede Puskas. Særligt da forfatteren alligevel slipper bedst fra at portrættere nogle af gamets gamle drenge - stålmanden Franz Beckenbauer, playboyen George Best og den elegante hollænder Johan Cruyff. Deres anekdotetunge fodboldliv må da også være taknemmeligt stof at formidle. I Holms sortering er der blevet plads til en håndfuld yngre spillere som Juventus' franske Zinedine Zidane, Manchester Uniteds David Beckham og AC Milans Paolo Maldini. Hører de virkelig til i toppen? Gør Gerd Müller? Jeg synes det ikke, men lad os bare kalde det en smagssag.
Nogle steder er der tilsyneladende ikke så meget at fortælle om selve spilleren, og så trykker Holm lidt ofte på den blabla-essayistiske knap. Her er en smagsprøve fra Kevin Keegan-kapitlet:
"Fodbold kan være tidsfordriv foran skærmen en lang trist lørdag, det kan være den eneste sex man får qua det udløsende mål (og stakkels den, der holder med et hold, der ikke scorer; hjem og spil den af) (...) det kan være den identitetsbærende klubtrøje man bærer som kappe mod storbyens anonymitet, det kan være den dumme heltedyrkelse, det kan være alt muligt og umuligt."
Bogen er hurtigt skrevet, hurtigt læst. Heldigvis står spillerne tilbage i erindringen, og tak for det, Ben Q.

*Benn Q. Holm: Verdens 25 bedste fodboldspillere. 114 s., 128 kr. Rosinante

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her