Læsetid: 4 min.

Hed debat i stedet for koldt bord

28. oktober 1999

LO-formand Hans Jensen fik sit velfærdsprogram. Men først måtte han lige sættes på plads

Er det muligt, at 800 LO-delegerede springer frokosten over?
Ethvert fornuftigt menneske ville sige nej.
Ikke desto mindre skete det i går, da LO-kongressen i et særsyn af en debat tog den to timer lange frokostpause i brug for at diskutere LO's nye velfærdsudspil.
Den overraskende situation fulgte flere timers ophidset diskussion om et samlet velfærdsudspil, der skal placere LO i centrum af dansk velfærdspolitik og ifølge LO-formand Hans Jensen "er et af springene i LO's udvikling."
Debatten viste dog tydeligt, at LO's 23 forbund er dybt uenige om springets retning og længde. Og først efter vedtagelsen af 45 ændringsforslag lykkedes det at få kongressen til at stemme for et samlet udspil.
Det skete dog uden stemmerne fra de offentligt ansatte, som afviste udspillets accept af udlicitering.
Hovedparten af ændringsforslagene kom fra SiD, hvor formand Poul Erik Skov Christensen straks ved debattens åbning gjorde klart, at det blev uden SiD's stemmer, hvis ikke velfærdsudspillet markerede klarere grænser for udlicitering og samarbejde med regeringen. Det var derfor en tilfreds SiD-formand, der i går aftes kunne notere, at de fleste af SiD's ændringsforslag blev vedtaget.
"Vi er glade for, at kursen er blevet rettet lidt op," sagde Poul Erik Skov Christensen.
Det kraftige fingeraftryk fra SiD betyder, at der er blevet lagt klare begrænsninger på LOs begejstring for udlicitering. LO skal i langt højere grad stille krav om løn- og arbejdsforhold, når offentige opgaver udliciteres.
Samtidig står det klart, at områder som pleje, omsorg, børnepasning, folkeskole og sundhedsvæsen fortsat skal være et offentligt ansvar.

Nej til 10-års aftale
Også LO's forslag om 10-årige samarbejdsaftaler med regeringen blev taget af bordet.
"Dermed bliver vi ikke så bundet i forhold til overenskomstforhandlingerne. Og det betyder også, at vi har fået gjort klart, at LO stadig er organisationernes samarbejdsorganisaiton, og at samarbejdet med regeringen bliver fra sag til sag," understreger Poul Erik Skov Christensen.
Dermed indikerer SiD-formanden, at LO-formand Hans Jensen ikke får lov til at optræde som selvstændig politisk aktør, selvom han nu har velfærdsprogrammet at læne sig op af.
Og netop den markering har været vigtig for SiD i debatten om LO's velfærdsprogram, vurderer arbejdsmarkedsforsker Jesper Due fra Københavns Universitet.
"SiD har markeret, at det er en stærk og indflydelsesrig organisation. Men den er ikke så stærk, at den kan forhindre, at LO med Hans Jensen i spidsen nu går ud og agerer på alle de væsentlige områder af samfundslivet, som har betydning for LO's medlemmer," siger Jesper Due.
Han anser ikke det oprindelige LO-udspil for udvandet med de mange ændringsforslag.
"På baggrund af den til tider meget voldsomme debat kunne man have frygtet, at udspillet ville være blevet ændret til ukendelighed, og at det dermed ville have været et nederlag for Hans Jensen, som har bundet meget prestige i dette projekt. Men ændringerne rykker ikke grundlæggende ved, at LO nu får et meget bredt handlingsprogram i forbindelse med ændringer i den offentlige sektor."

Første nedslagspunkt
Og det kan der snart blive brug for, lyder det fra LO-formanden. Fastkurspolitikken betyder nemlig, at en langt større del af den økonomiske politik bliver lagt over i arbejdsmarkedspolitikken.
"Vi er en i situation, hvor vi nu har fået skabt et fundament for at øve os i at være med til at påvirke de naturlige beslutninger, der må komme når Danmark i fremtiden i langt højere grad skal have løst sine økonomiske problemer via arbejdsmarkedet, end vi hidtil har set," sagde Hans Jensen efter kongressens vedtagelse af velfærdsprogrammet.
LO-formanden udpeger det rummelige arbejdsmarked som første nedslagspunkt for det nye velfærdsprogram.
"Nu kan vi få en meget mere intensiv dialog med regeringen om, hvordan vi kan være bedre til at få fleksjobberne ind på arbejdspladserne," sagde Hans Jensen, som flere gange i debatten understregede, at velfærdsudspillet kan være med til at styrke LO i kampen for at skaffe bedre vilkår til de svageste på arbejdsmarkedet.
Socialrådgiver Hanne Reintoft, der overværede LO's velfærdsdebat, tvivler dog på de gode hensigter.
"Jeg tror ikke en døjt på alle ordene om de svage. LO tåler jo ikke, at de svage får fem flade øre mere. Med deres støtte til aktiveringspolitikken er de i virkeligheden med til at forværre vilkårerne for de svage," sagde Hanne Reintoft.

Betænkeligt nej
*Arbejdsmarkedsforsker Jesper Due fra Københavns Universitet finder det betænkeligt, at 230.000 offentligt ansatte LO-medlemmer ikke støtter LO's nye velfærdsprogram.
"Det betyder, at en meget væsentlig gruppe af de offentligt ansatte ikke har fælles politisk opfattelse med resten af LO-familien i forhold til forandringer i den offentlige sektor. De har ganske enkelt fået forkastet deres opfattelser," påpeger han.
Både Forbundet af Offentligt Ansatte (FOA) og Pædagogisk Medhjælper Forbund (PMF) lagde på LO-kongressen stærk afstand til velfærdsprogrammets accept af udlicitering.
"Der er brug for en en stor velfungerende offentlig sektor, og vi tror ikke på, at vi får et bedre sundhedssystem eller bedre børnepasning ved at overlade driften til ISS eller Jysk Rengøring," sagde PMF-formand Jakob Sølvhøj på kongressen.
FOA og PMF fik tilsammen forkastet 10 ændringsforslag til velfærdsprogrammet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu