Læsetid: 4 min.

Hedere end i helvede

1. oktober 1999

Shougang-gruppen er med sine 211.000 ansatte en af de store statsvirksomheder, som Kina vil holde fast i, mens skæbnen er uvis for den øvrige statsindustri - og de millioner af ansatte

Jernrisskålen
BEIJING - En orange-rød glødende masse flyder langsomt ud gennem otte smalle rør. Her er hedere end helvede, og varmen stiger op til podiet ovenover, hvor vi står på første parket, udstyret med gule sikkerhedshjælme, men uden de skudsikre veste, som man ellers kunne ønske sig som beskyttelse mod de højtflyvende gnister.
Her på Shougang-stålvalseværket, en kæmpemæssig, osende fabrik i udkanten af den kinesiske hovedstad Beijing, er de ansatte i gang med den daglige produktion af 7.000 ton stål, og den slags går ikke stille for sig. Larmen og heden er ulidelig, mens støvet danser i de solstråler, som slipper ind gennem vinduerne øverst oppe i den store hal.
Shougang - eller Capital Steel Company, som er dets internationale navn - tilhører sværvægterne blandt Kinas statsindustrier, og det er en af de store, som regeringen har i sinde at beholde på statens hænder.

Nøgleindustrier
Da partikongressen i 1997 besluttede at sætte gang i reformer af den store, tabsgivende statsindustri, blev det samtidig slået fast, at der ikke ville blive tale om storslået privatisering, som i eksempelvis Rusland.
Planens grundide var først og fremmest at holde fast på de store nøgleindustrier, mens de små- og mellemstore virksomheder skulle omdannes ved sammenlægninger.
Enkelte ville få lov at gå konkurs eller blive solgt.
Selvom ministerpræsident Zhu Rongji dengang lovede at gennemføre reformerne inden for tre år, har det siden knebet noget med tempoet. Dels fordi der internt i partiet, provinserne og bureaukratiet har været modstand mod reformerne og alt, der kunne opfattes som privatisering.
Men også fordi den asiatiske finanskrise, der slog igennem kort efter i 1997, bl.a. fratog mange af de oversøiske kinesere i regionen midlerne og lysten til at investere i Kina.
Men planen om at fastholde og reorganisere store nøgleindustrier eksisterer stadig, og Shougang bliver vist frem som et eksempel på, at det kan lade sig gøre.

Fra stål til elektronik
Fabrikken stammer helt tilbage til 1919 og blev efter revolutionen i 1949 overtaget af det nye Kinas kommunistiske magthavere.
Inden for de seneste år er Shougang blevet reorganiseret til en virksomhedsgruppe, der i dag strækker sig over så vidt forskellige aktiviteter som minedrift, shipping, elektronik og udlandshandel.
Gruppen har i dag 83 underafdelinger spredt ud over hele Kina og desuden en række aktieselskaber og joint ventures med især japanske virksomheder som NEC og Toyota.
Virksomheden er også repræsenteret i udlandet, og ligner dermed begyndelsen til en transnational kinesisk virksomhed, der leder tankerne hen på f.eks. de store sydkoreanske virksomhedsgrupper - dog med den afgørende forskel at sidstnævnte er familieledede.
Ialt giver det 211.000 ansatte i Shougang-gruppen, heraf de 50.000 på hovedfabrikken i Beijing.

Omorganiseret
Ifølge Jiang Xinghong, der er leder af Shougangs propagandaafdeling - en titel der ville svare til informationschef i Vesten - er ingen af de ansatte i Beijing blevet afskediget som følge af reorganiseringen.
"Vi har 'omorganiseret' arbejdskraften," siger Jiang Xinghong, hvilket vil sige, at virksomheden har flyttet rundt på de ansatte.
Netop massefyringer af statsansatte er en af regeringens helt store bekymringer, fordi den frygter social uro fra de millioner af mennesker, der har været vant til at leve med 'jernrisskålen' - den sociale forsørgelse og livstidsansættelsen.
Hovedbruddet med at lade statsvirksomhederne slippe for de sociale forpligtigelser, så de i stedet kan koncentrere sig om at tjene penge, er på Shougang-fabrikken blevet løst på den måde, at de ansatte for tre år siden kunne købe deres boliger, der ligger ca. 10 km fra området, mens ansvaret for f.eks. sundhedsvæsenet stadig er placeret hos virksomheden.

Ledende rolle
Det sociale ansvar ligger fortsat hos størstedelen af Kinas over 100.000 statsvirksomheder, og ifølge de seneste, noget forvirrende meldinger fra partitoppen vil det forblive der en rum tid endnu.
På et møde i Kommunistpartiets centralkomite i sidste uge blev det slået fast, at statsindustrien fortsat skal spille en dominerende rolle i den kinesiske økonomi.
Spekulationerne går nu på, om ministerpræsident Zhu Rongji er blevet sat ud på et sidespor, mens præsident og partichef Jiang Zemin, der står for en mere forsigtig kurs, har fået overtaget.
I de seneste dage har han figureret på forsiden af aviser som China Daily på inspektionsbesøg i diverse statsvirksomheder, hvor han gang på gang understreger, at "statsindustrien skal lede den kinesiske økonomi ind i det 21. århundrede."
Det er meldinger, der passer de 211.000 ansatte i Shougang.
To af dem kommer traskende med en trillebør fuld af nyslåede skovle og hilser med store smil.
I baggrunden indhyller de store skorstene bjergene med en tyk, rød røg.

Fakta - Kinas tunge statsvirksomheder

*Op mod 300.000 kinesiske virksomheder er statsejede.
*Op mod 45 procent af de statslige virksomheder giver underskud og tynger dermed statens finanser. Samtidig har tiltagende konkurrence udefra øget presset på effektiviseringer og lukninger.
*Syv millioner offentligt ansatte ventes afskediget i år. I året for de økonomiske reformer i 1979 var der kun i alt 22.000 som enten var blevet fyret eller sagde op.
*Faldende realindkomster har ikke mindst gjort det svært/umuligt at overleve for millioner af bønder uden supplerende indkomst. Da de er uden fast bopæl i byen søger de arbejde fra by til by og udgør den såkaldte 'flydende arbejdedsstyrke'. Denne skønnedes ved udgangen af 1980'erne at udgøre 80 millioner, men nogle mener, at antallet i de kommende år vil vokse til 100 millioner.
*En konkurslovgivning, der blev vedtaget i 1996, betyder, at livstidsansatte nu kan miste deres arbejde. Man har hidtil været tilbageholdende med at anvende konkursloven og i stedet søgt at sammenlægge virksomheder eller give dem økonomisk støtte. Noget tyder dog på, at antallet af konkurser er stigende.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her