Læsetid: 2 min.

Høflig afvisning er ikke ærekrænkende

14. oktober 1999

Fordi det skete roligt og høfligt, kostede det kun en dørmand 1.000 kr. at afvise iransk født dansker

Afvisning
Man kan ikke påstå at være udsat for ærekrænkelse, bare fordi man bliver nægtet adgang til et diskotek på grund af sin mørke hud og sit sorte hår. I hvert fald ikke hvis afvisningen er sket "roligt og høfligt."
Det fremgår af en af de to domme, der er faldet mod odenseanske dørmænd, som har nægtet folk adgang til diskoteker alene på grund af deres etniske baggrund.
Den 1. februar 1997 fejrede den iransk fødte danske statsborger Babak Jebelli sin 32-års fødselsdag med en bytur med fem venner. Da de forsøgte at komme ind på diskotek The Crowded i centrum af Odense, var det imidlertid kun de to venner, der var så lyse, at dørmanden ikke var i tvivl om deres danskhed, der fik lov at komme ind. For ifølge dørmanden havde man tidligere haft problemer med udlændinge.
I første omgang nægtede Odense Politi at modtage Babak Jebellis anmeldelse. Men efter en klage DRC, Dokumentations- og rådgivningscentret om racediskrimination og Babak Jebelli selv omgjorde statsadvokaten den beslutning.
Dørmanden blev efterfølgende idømt en bøde på 1.000 kr., men Jebelli fik ingen erstatning. Sagen blev derfor anket til Østre Landsret, hvor der faldt dom den 4. februar i år. Af dommen fremgår det, at fordi afvisningen skete "roligt og høfligt," var oplevelsen ikke ydmygende nok til at Babak Jebelli skal have erstatning.
"Under disse omstændigheder tiltræder landsretten, at den krænkelse, den indstævnte dørmand har forvoldt appellantens ære, ikke har haft en sådan grovhed og indebåret en sådan ydmygelse, at der er grundlag for at pålægge dørmanden at yde tortgørelse," hedder det.
Babak Jebelli og hans advokat Henrik Karl Nielsen har rejst sagen over for FN's komite til afskaffelse af enhver form for racediskrimination.
Kun to odenseanske dørmænd er blevet dømt for diskrimination.
Den anden dom faldt over en dørmand ved diskotek Crazy Daisy, der i juli 1997 nægtede to iransk fødte danskere at komme ind. To gange spurgte de, om det var på grund af deres hud- og hårfarve, og begge gange svarede dørmanden ja. Også hans bøde lød på 1.000 kroner.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her