Læsetid: 2 min.

Højtuddannede skal lære at have familie

20. oktober 1999

Vi knokler som aldrig før og har ondt i familielivet. Fagforeninger lancerer nu kurser i, hvordan man klarer tidsfælden

Mens et af de helt store emner på den politiske dagsorden er at løse problemer med udstødningen fra arbejdsmarkedet, holder de højtuddannedes fagforeninger møder for medlemmerne om, hvordan de skal få et udfordrende arbejde med lange arbejdsdage og familielivet til at hænge sammen.
Dansk Magisterforening, Danmarks Jurist-og Økonomforbund (DJØF) og Dansk Journalistforbund er indtil videre de fagforeninger, der er gået mest konkret til værks.
Dansk Magisterforening holder i efteråret møder med titlen: Kan man elske sit arbejde og alligevel have et "helt" liv?
"Vi hører fra tillidsrepræsentanterne og vores medlemmer, at de har et dilemma: De elsker deres arbejde, men de elsker også deres børn, og de har svært ved at få det til at hænge sammen. Symptomerne er, at der er meget - også ubetalt - overarbejde," siger Klaus Liebing, faglig konsulent i Dansk Magisterforening. Han peger på, at 'den onde arbejdsgiver' ikke altid er årsagen. Medarbejdernes eget engagement i arbejdet kan også fører til, at der ydes en ekstra stor indsats.
"Det er så spørgsmålet, om man kommer til at lave en mekanisme på arbejdspladsen, hvor man pacer hinanden til at sidde længe. I så fald går det ud over dem, der ikke ønsker at lade arbejdet fylde så meget i deres liv," siger Klaus Liebing. Dansk Magisterforening opfordrer derfor tillidsrepræsentanter og arbejdspladser til at lave en fælles norm for arbejdstiden.
Dansk Journalistforbund har ligeledes afholdt et seminar, hvor dilemmaet mellem at ville "være fantastiske partnere, forældre og karrieremennesker" og have et indholdsrigt privatliv på en gang - var til diskussion.

Vil gerne arbejde
Årsagen til de højtuddannedes arbejdspres er ifølge cand.phil. Agi Csonka, forsker ved Socialforskningsinstitutet, at de lever med en cocktail af høj uddannelse og fleksibelt arbejde.
Fleksibelt arbejde giver mulighed for selv at bestemme arbejdstempo, tilrettelæggelsen af arbejdet, variation i arbejdet og muligheden for at få nye udfordringer.
Agi Csonka står bag en rapport, der fastslår, at folk med fleksibelt arbejde er mere tilfredse end folk - typisk ufaglærte - med traditionelt tilrettelagt arbejde.
Men samtidig er fleksibelt arbejde også mere psykisk belastende: "Det er de højtuddannede, der formulerer, at de arbejder for meget. Men når man skraber lidt i overfladen, vil de højtuddannede i virkeligheden ikke arbejde mindre, viser vores undersøgelser. Fagforeningerne har kæmpet for ekstra omsorgsdage ved de seneste overenskomster, og så viser det sig, at folk faktisk ikke bruger dem," siger Csonka.
I DJØF har man i erkendelse af problemstillingen forsøgt at styrke tillidsrepræsentanterne i arbejdet for en mere hensigtsmæssig familiepolitik på arbejdspladserne. Det sker bl.a. ved, at tillidsrepræsentanterne får konkrete arbejdsredskaber f.eks. håndbogen Skab en familievenlig arbejdsplads. En konference er ligeledes under forberedelse.
"Det handler bl.a. om at skabe nogle kulturelle holdningsændringer til, at deltidsansatte f.eks. ikke er lavstatusarbejdskraft og at få mænd til at gå på barselsorlov," siger Søren Burcharth, formand for DJØF's Det gode arbejdslivs-udvalg.
Samtidig oplever forbundet en tendens til, at bl.a. advokater flygter fra det private erhvervsliv over til det offentlige, fordi de ikke kan få familieliv og arbejsliv til at hænge sammen.
"Med den konservatisme omkring familievenlige forhold, der præger mange advokatkontorer, vil de få problemer med at rekruttere velkvalificerede medarbejder, og så har både de og samfundet et problem," forudser Søren Burcharth.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her