Læsetid: 2 min.

Japansk atomulykke ude af kontrol

1. oktober 1999

Udslip fra atom-kraftværk nord for Tokyo ude af kontrol og betegnes som kritisk. 19 indlagt for stråling, og 300.000 mennesker i området skal blive indendøre

Japans hidtil værste atomulykke sendte i går 19 mennesker på hospitalet udsat for svær radioaktiv stråling og fik myndighederne til at evakuere indbyggere, der bor tæt på værket i Tokaimura, der ligger 140 kilometer nordøst for Tokyo og er hjemby for 15 atomkraft-relaterede faciliteter.
Sent torsdag aften dansk tid, var situationen helt ude af kontrol og myndighederne forekom rådvilde og langsomme i deres reaktion på ulykken, berettede nyhedsbureauerne.
300.000 mennesker i en radius af 10 kilometer fra ulykkesstedet fik af myndighederne besked på at holde sig indendøre med vinduerne lukkede, eftersom det tunge regnvejr skyllede radioaktivitet ud af luften og ned på jorden. Radio- og tv-stationer advarede folk mod at blive våde.
Der var torsdag aften frygt for, at den kædereaktion, som var opstået inde på værket var ved at udvikle sig til at blive selvforstærkende - den proces, der foregår inde i en decideret atomreaktor.
Efter tidligere på dagen at have nedtonet ulykkens omfang betegnede myndighederne om aftenen "hændelsen" som "kritisk", idet radioaktiviteten inden for en radius af to kilometer fra værket var 15.000 gange normalen 16 timer efter ulykken.

Dårligt beredskab
Et af problemerne var, at strålingen var så kraftig, at det ikke var muligt at sende folk ind på værket for at måle udviklingen og få kontrol over udslippet. Myndighederne bad på et tidspunkt USA's militær i området om hjælp, men Washington meddelte at man ikke havde mandskab i området, som var trænet til at håndtere en situation som denne. Japanernes eget beredskab så ud til at lade meget tilbage at ønske. En civilforsvarsenhed på tolv personer, uddannet til kemisk krigsførelse blev først efter 16 timer sendt til stedet med syv brusesystemer og udstyr til at indkapsle ulykken med, sagde lokale embedsfolk. Dette udstyr var imidlertid langt fra tilstrækkeligt til, at de kunne gå ind på værket. Enheden tog derfor opstilling tre kilometer derfra. Her havde myndighederne opstillet vejspærringer, så ingen kunne komme tættere på ulykkesstedet.
Ulykken, der opstod torsdag morgen, skete ved, at ansatte på værket brugte 16 kg uran i berigelsesprocessen - over syv gange den eksisterende kontrolgrænse. Normalt hælder man maksimalt 2,4 kg uran i en tank på én gang. Der er tale om den værste atomulykke i Japans historie. Den hidtil værste fandt også sted i Tokaimura i 1997, hvor 35 arbejdere blev bestrålet, omend både strålingen var mindre end ved denne ulykke. Årsagen var også en anden dengang, nemlig en almindelig brand, der forårsagede en eksplosion. Alligevel har der gang på gang været sat spørgsmålstegn ved sikkerheden på japanske atomkraftværker
"Torsdagens ulykke bekræfter, hvad vi har frygtet. Hele sikkerhedskulturen i Japan er i krise," hed det i en erklæring fra Greenpeace International.
En ulykke som den igangværende, forårsaget af brug af for meget uran i berigelsesprocessen, er den 60. i verden siden Anden Verdenskrig, meddelte det franske Atomsikkerhedsinstitut. 33 lignende ulykker har fundet sted i USA og 19 i det tidligere Sovjetunionen.
Ud af de 19 mennesker, der i går kom på hospitalet efter at være blevet bestrålet, var de 14 arbejdere på værket. To af dem var i yderst kritisk tilstand.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu