Læsetid: 2 min.

Kaos tilbage i Albanien

27. oktober 1999

Krigen om Kosovo skabte politisk fred i Albanien, men nu trues Albanien af tidligere tiders uro

Den yngste regeringschef i Europa holdt ikke længe. Kun et år blev det til for Albaniens 31-årige Pandeli Majko, der blev offer for en magtkamp i sit socialistparti. Majko blev væltet af den tidligere regeringschef Fatos Nano, som dermed sagde tak for sidst, fordi Majko stødte Nano fra tronen sidste år.
Den afgående regeringschef Pandeli Majko nød stor anseelse i Vesten for sin måde at håndtere krigen om Kosovo på ved at give husly til over en halv million Kosovo-albanske flygtninge og tillade en vestlig militær opmarch i Albanien.
Paradoksalt nok var det Kosovo-krigen, der skabte politisk ro i Albanien ved at tvinge de store partier til at samarbejde om at få standset krigen i Kosovo. Men nu, da krigen er slut, trues Albanien af tidligere tiders uro.
Det sker efter, at albanerne igen skal til at koncentrere sig om at få løst de kroniske problemer som korruption og kriminalitet. Mange albanere har kritiseret Majko for at have gjort for lidt. Senest har EU afvist at forhandle om en aftale med Albanien, før der gøres mere.
Pandeli Majko tilhører den moderate og midtsøgende del af Socialistpartiet i modsætning til Fatos Nano.
Den unge regeringschef havde etableret et samarbejde med det førende oppositionsparti - det demokratiske parti - med den tidligere præsident Berisha i spidsen. Også præsident Berisha tilhører den mere yderligtgående fløj af sit parti og han fik ved en partikongres fornylig udmanøvreret de moderate kræfter, der ligesom i Socialistpartiet støttes af Vesten.

Nye konflikter
I begge Albaniens store partier er de yderligtgående fløje nu ved magten.
"Når man kender det bitre fjendskab mellem Berisha og Nano, er der en fare for, at den seneste tids ro kan blive afløst af en ny periode med konflikter," mener den albanske journalist Remzi Lani.
Fatos Nano har da også trappet konflikten med Berisha op. Nano siger, at dialogen med Berisha vil blive tonet ned, indtil Berisha viser respekt for blandt andet domstolene. Den tidligere præsident nægter at møde i retten for sin andel i politiske uroligheder i september sidste år
Nano bliver dog nødt til at komme den store moderate fløj i sit eget parti i møde. Derfor ventes han at udpege den moderate 30-årige Ilir Meta til regeringschef, så Albanien kan få en ny ung regeringschef.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her