Læsetid: 2 min.

Kina er på vagt på årsdagen

1. oktober 1999

50 års jubilæet for Folkerepublikken fejres med øget sikkerhed og total afspærring omkring Tiananmen Pladsen

BEIJING - Kinas kommunistiske ledelse tager ingen chancer op til 50 årsdagen for oprettelsen af Den kinesiske Folkerepublik. Den centrale del af hovedstaden er spærret af for al trafik, og sikkerhedsopbudet er især stort omkring den følsomme Tiananmen Plads, Den Himmelske Freds Plads, hvor en halv million mennesker og nyt militært isenkram i dag vil blive fremvist i en gigantisk parade i anledning af nationaldagen.
Fra i går eftermiddag og til midnat i dag skal alle, der ønsker at køre ind i centrum, være i besiddelse af et specielt adgangskort, og Tiananmen Pladsen er spærret totalt af, officielt for at give plads til dagens store parade, men sandsynligvis også for at forhindre al tilløb til protestaktioner vendt mod den kinesiske ledelse.
Kinas ministerpræsident, Zhu Rongji, sagde i en festtale i aftes i Folkets Store Hal, at stabilitet er det vigtigste for nationen lige nu, mens præsident og partichef Jiang Zemin ifølge Folkets Dagblad har advaret mod "infiltration og sabotage fra fjendtlige udenlandske kræfter."

Byen renset
I ugerne og dagene op til nationaldagen har myndighederne sørget for, at Beijing er blevet renset for alle uønskede elementer.
Ifølge kinesiske kilder er op mod 200.000 mennesker, der ikke har opholdstilladelse, blevet sendt ud af hovedstaden. Ifølge den eksilkinesiske menneskeretsgruppe Human Rights in China er 100.000 blevet placeret i varetægt i Beijing, og det skulle ifølge en rapport, som gruppen offentliggjorde onsdag i New York, også dreje sig om gadebørn, hjemløse, psykisk syge og handikappede mennesker.
Under alle omstændigheder virker byens hovedstrøg mærkeligt sterile og uden det sædvanlige opbud af tiggere og andet godtfolk. I stedet er gaderne pyntet med tusinder af blomsterkrukker, røde nationalflag og bannere, der hylder partiet og lykønsker det kinesiske folk med 50 års jubilæet.

Prisen på kål
Det er dog ikke alle, der er lige begejstret for al festivitasen. I en af Beijings hutonger - de snævre sidegader - brokker en mand sig højlydt over, at prisen på kål er steget voldsomt i de seneste dage. Det skyldes angiveligt myndighedernes kontrol med hovedstaden, der har forhindret nogle af omegnens bønder i at komme ind med deres varer.
Andre er utilfredse med, at der er blevet brugt så mange penge på at fejre en dag, som mange kinesere mest betragter som en kærkommen anledning til at tage nogle ekstra fridage og være sammen med familie og venner.
"Der går rygter om, at der er brugt flere millioner på festen, men når så mange kinesere er fattige, synes jeg, at regeringen skulle bruge penge på at hjælpe dem i stedet," siger Zhang, indehaver af en frisørsalon.
Ifølge China Daily har myndighederne alt i alt brugt 300 millioner yuan (ca. 264 mio. kr.) på festlighederne.
Beijing. normalt en af verdens mest forurenede byer, har fået renere luft. Storforurenere har indskrænket produktionen. Påbudet gælder dog kun i disse dage.

Leder her på siden

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her