Læsetid: 2 min.

K'NYT

19. oktober 1999

Land vinder nyt land
*Den 33-årige danske kunstner Peter Land, hvis aktuelle udstilling i New York anmeldes på denne side, er godt på vej til at blive et af sin generations mest internationalt efterspurgte navne. Da Lands gallerist Nikolai Wallner for nylig vendte hjem fra kunstmessen i Berlin, var det svært at holde pessimismen oppe, idet aftaler om ikke mindre end fire kommende soloudstillinger med den unge dansker var faldet på plads - i henholdsvis Kiel, Esslingen og Berlin, alle Tyskland, samt i Glarus i Schweiz. Herhjemme vil Land næste gang kunne ses hos Wallner i løbet af år 2000.

Hæder til Nørby og Fuzzy
*Wilhelm Hansen Fonden uddeler i år fire hæderspriser på hver 150.000 kr. To af prismodtagerne er danske kunstnere, nemlig skuespilleren Ghita Nørby og komponisten Fuzzy. De to andre er den amerikanske designer, instruktør og iscenesætter Robert Wilson og den svenske forfatter og dramatiker
P.O. Enquist. Hæderspriserne tildeles som en særlig anerkendelse af en unik indsats i kunstens verden. Udover de fire hæderspriser uddeles andre priser og legater for 1,9 mio. kr. til bl.a. Svalegangen, Dansescenen, Dance Lab Teater Grob, Tin Box, Ulrik Wivel, Sten Herdel, Xenia Lach-Nielsen og Tim Rushton.

Hæder til Nielsen-plade
*Radiosymfoniorkestrets og Radiokorets indspilning af Carl Nielsens opera Maskarade modtog mandag det britiske grammofonpladetidsskrift Grammophone's førstepris i kategorien "Det 20. århundredes opera". Det er første gang, en dansk opera modtager en pris i den kategori. Den blev i London overrakt den tidligere chefdirigent, Ulf Schirmer, som dirigerede Decca-indspilningen. Overrækkelsen indgik i en koncert i Royal Festival Hall, hvor Schirmer dirigerede ouverture.

Hikket satte rekorder
*Filmudgaven af Dennis Jürgensens ungsdomsroman Kærlighed ved første hik ser efter premiere-weekenden ud til at blive en succes af de helt store. Søndag aften havde 55.000 danskere således set filmen siden premieren fredag. Det betød 2,5 mio. kr. i billetkassen, hvilket er godt én mio. kr. mere end årets hidtil største danske filmsucces, Den eneste ene havde præsteret på samme tidspunkt. Allerede på premieredagen satte Kærlighed ved første hik rekord ved at have premiere samtidig i ikke mindre end 90 danske biografer.

Afsnit P på nettet
*Butikken og udstillingslokalet, Afsnit P i Nansensgade i København, der havde specialiseret sig i lyrik, men for nogle år siden måtte dreje nøglen om, genåbner på Internettet. Det sker 24. okt. på adressen www.afsnitp.dk. Samtidig præsenterer Afsnit P en installation, Kig forbi, i Norske Hus ved Sophienholm-museet. Den er kreeret af fotografen Frank Sebastian Hansen med tekster af Pia Juul og Jeppe Brixholm. Digteren Christian Yde Frostholm er initiativtager.

Dansk dramatik på flamsk
*Dramatikeren Thomas Triers stykke Headbanger, der for nogle år siden spillede for fulde huse i både København og Århus, skal oversættes til flamsk. Det er teatret het Toneelhuis i Antwerpen der er faldet for stykket, efter at de har læst det i engelsk oversættelse. Et andet stykke af Thomas Trier, det herhjemme kritikerroste Danton, er tidligere blevet oversat til fransk. Thomas Trier siger til Information, at han fornemmer en stor interesse for dansk dramatik i udlandet, og han mener, at det muligvis hænger sammen med den store fokus, der pt er på dansk film i udlandet.

Bliv opdateret med nyt om disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk, seriøs og troværdig.
Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her

Anbefalinger

anbefalede denne artikel

Kommentarer

Der er ingen kommentarer endnu