Læsetid: 3 min.

K'nyt

16. oktober 1999

Forfatterfront for demokrati
*15 forfattere fra landene, der i sin tid udgjorde Jugoslavien, har i forbindelse med bogmessen i Frankfurt fundet fælles fodslag mod regionens "kulturelle og politiske chauvinisme" og for indførelsen af en "europæisk standard for demokrati og kultur." De 15, der kalder sig Group 99, er inspireret af den tyske forfattergruppe Group 47, der blev dannet efter Anden Verdenskrig af bl. a. Günther Grass og Heinrich Böll. Group 99, der ledes af Freimut Duve og Nenad Popovic, mødtes i Darmstadt før bogmessen i Frankfurt

Justitsmord i Bagsværd?
*Forfatteren og journalisten Leif Blædel udgiver på tirsdag en pamflet på forlaget Tiderne Skifter, hvori han rejser spørgsmålet, om Vadstrupgaardsagen var et justitsmord. Sagen drejede sig om seksuelle overgreb på børn i en børneinstitution i Bagsværd, hvor en mand blev idømt fængselsstraf. Blædel mener, at det er helt utænkeligt, at overgrebene kan have fundet sted, og at vidneudsagnene var "utroværdige og vildt fantaserende".

Museum for Henry Heerup
*Maleren og billedhuggeren Henry Herup, der døde 1993, får nu sit eget museum, meddeler Ritzau. Det er tegnet af arkitekten Bern Kjelland, får et areal på 425 kvadratmeter og vil koste 5,7 mio. kr. Byggeriet forventes færdigt til indvielse 1. maj 2000. Pengene kommer fra Rødovre Kommune, som har fået støtte fra fonde. Museet bliver ramme om de værker, kommunen har indkøbt og den store samling værker, den har fået testamenteret fra Heerups enke Marion Heeru - ca. 2.100 enkeltnumre. Rødovre Kommune også overtaget Heerups arbejdsværelse med samtlige effekter. Henry Heerups kunstværker er anerkendt som nogle af de betydeligste i hans generation. Langt størsteparten kom til verden i Heerups kolonihave i Rødovre.

Voksen-film i børne-tv
*Forleden skrev vi her på siden, at dukkefilm traditionelt opfattes som børnefilm, selvom mange af dem er tænkt for voksne. Det samme gør sig gældende for mange tegnefilm, oplyser Gunvor Bjerre fra Danmarks Radios Børne- og Ungdomsafdelingen, der i efterårsferien vil bringe en masse kunstneriske animationsfilm fra hele verden, produceret for voksne - sjove, sørgelige, flotte - men som også børn kan have glæde af at se.

Feministisk videnskab
*70'er -feminismens påvisning af, at kvindernes litteratur ikke var blevet ordentligt undersøgt, skabte grobund for nye forskningsområder og har bl.a. inspireret Institut for Litteraturvidenskab ved Københavns Universitet til i 96-97 at afholde to seminarer om problemer indenfor området feminisme og litteratur. Fem af foredragene fra seminarerne indgår i bogen KK (Kultur og Klasse/ Kritik og Kulturanalyse) nr. 2, der netop er udkommet med titlen Feminisme og Litteraturvidenskab på forlaget Medusa. Foruden foredragene rummer bogen tekster skrevet til nummeret, alle af kvinder, på nær Johan Fjord Jensens 'Erindringer i utide', der betegnes som en art anmeldelse af Nordisk Kvindelitteraturhistorie.

Ole på knolden igen
*Forfatteren Jens Smærup Sørensen har redigeret et udvalg af Jeppe Aakjærs digte og sange, som udkommer på Gyldendal torsdag i næste uge under titlen Ole sad paa en knold og sang (175 kr.). Smærup Sørensen har ligesom Aakjær landlige rødder.

Årets fotograf
*Fotograf Helle S. Andersen, Fredericia, er kåret som årets fotograf. Hæderen er tildelt af Dansk Fotografisk Forening, der er mesterorganisationen for reklame- og portrætfotografer med ca. 225 medlemmer. Konkurrencedeltagerne skulle i år illustrere emnet bevægelse, og Helle S. Andersen løste opgaven ved at sammensætte et antal deloptagelser af en kvindelig model og sætte bevægelsen i hendes krop sammen med bevægelsen i en bølge, lige før den knækker. Helle S. Andersen er uddannet i 1986 og har siden 1992 drevet forretning i Fredericia.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her