Læsetid: 3 min.

Krig i Kosovos medier

18. oktober 1999

Et ondskabsfuldt angreb på moderate redaktører har sat sindene i kog blandt albanere i Kosovo

Den moderate Kosovo-albanske redaktør Veton Surroi synes tæt på en uhyggelig forudsigelse, da han i august betegnede de fortsatte albanske angreb på det serbiske mindretal i Kosovo som fascisme. Han fordømte overfaldene og forudså, at de til sidst ville blive rettet mod andre albanere.
Tidligere på måneden blev han udsat for et verbalt angreb, der kun kan opfattes som en opfordring til at overfalde ham fysisk. Angrebet kom fra Kosovapress, et nyhedsbureau startet af den Kosovo-albanske undergrundshær UCK.
Der stod, at Veton Surroi løb risikoen for "en meget forståelig hævn". Han blev sammen med en anden chefredaktør fra sit blad Koha Ditore beskyldt for at være serbiske spioner og betegnet som "historiens affald" og "almindelige gangstere".
Ordvalget medførte en strøm af protester fra det internationale samfunds organisationer i Kosovo.
"Misbrug af ytringsfriheden gennem trusler og ved at opfordre til vold," sagde FN, som styrer Kosovo. OSCE, Organisationen for Sikkerhed og Samarbejde i Europa, lagde heller ikke fingrene imellem:
"Sprogbruget er fuldstændig chokerende. Goebbels kunne ikke have gjort det bedre," siger Willem Houwen, der sammenligner med Nazitysklands propagandaminister. Willem Houven leder OSCE's forsøg på at udvikle medierne i Kosovo.
Også den fransk-baserede Journalister Uden Grænser fordømte ordvalget.

Højrøstede guerillaer
Efter Veton Surrois forholdvis afdæmpede opfordring til albanerne om at indstille angrebene på serberne i august modtog redaktører på Koha Ditore anonyme opkald med trusler og andre advarsler.
Men når det åbne angreb på Veton Surroi og chefredaktør Baton Haxhiu først kommer nu, skyldes det, at Baton Haxhiu i et interview med det tyske magasin Der Spiegel i slutningen af september satte adresse på og betegnede UCK som en "mafia" og "højrøstede guerillaer".
Det blev for meget for dele af den Kosovo-albanske befolkning, som nærer stærke følelser for UCK, og artiklen med hetzen mod de to redaktører fremkom i Kosovapress.

Opfordrer til mord
Men Koha Ditore gik til modangreb og skrev: "Kommentaren fra Kosovos midlertidige regerings nyhedsbureau vil gå over i Kosovos journalistiks historie, ikke kun på grund af dens åndelige begrænsninger, men også fordi det er den første kommentar, der opfordrer til mord."
Senere lagde ledende UCK-folk, der har dannet deres egen midlertidige regering, afstand til artiklen. Selv Kosovapress afviste ethvert ansvar for artiklen og sagde, at man blot havde videreformidlet den fra en Marxhan Avdyli.
Med til at besværliggøre det hele, er at Kosovo mangler en presselov - i det hele taget mangler lov og ret i Kosovo.
"Det eneste journalister kan gøre, er at skrive om det og sige, at det ikke kan accepteres," siger OSCE's mediekoordinator Willem Houwen.

Moderate vinder frem
Mediekrigen synes at vise, at albanerne i Kosovo har meget at lære med hensyn til demokrati.
"Der er ikke stor tolerance i Kosovo - heller ikke mellem albanere. Det er nu ikke så forbavsende, for det ser man efter næsten enhver konflikt," siger Arne Piel Christensen, der leder OSCE's kontor for demokratisering i Kosovo.
Bag mediekrigen ligger måske også en politisk kamp forud for planlagte valg i Kosovo til næste år.
De moderate kræfter i Kosovo synes at få et come back, efter at UCK har domineret under krigen. Mange indbyggere vil nu bare videre med deres liv efter krigen. Blandt andet menes den moderate Ibrahim Rugova at vinde det tilbage, som han tabte under krigen.
Veton Surroi har ofte været nævnt som en midtsøgende leder, der kan forene de forskellige fløje i det politiske landskab i Kosovo.
"Nogle anser Veton Surroi for en meget farlig politisk rival. Det var en af måderne at begynde at eliminere ham politisk, og det blev gjort på en meget primitiv måde," siger Dukagjin Gorani, der også er redaktør på Koha Ditore.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her