Læsetid: 2 min.

I krydsfeltet

27. oktober 1999

Kjeld Koplevs radiosamtaler, nu som veloplagt og engagerende bog, giver håb om, at samtale kan forbedre verden

Ny bog
Har man prøvet at åbne for Koplevs krydsfelt i radioen, bliver man let hængende. På samme måde med bogen, der bygger på udsendelserne. Jeg kan godt lide hans brogede verden, hvor man springer fra det ene til den andet. Fra flygtningehjælp, mordere, smertelige problemer med uskyldigt aids-ramte kvinder, juraens varetægtsfængsling, journalistikkens overgreb, Krystalnatten, politisk magtkamp, livserindringer og mange andre forløb.
Der er en intimitet og også en privathed, som imidlertid ikke går over nogen usynlig streg. Heller ikke, hvor det gælder en "meget charmerende" morder, der er veltalende. Eller en mand, som har haft en morderske fra Cambodia som elskerinde, skønt hun har tortureret og myrdet professionelt for sin stat. Hun er nu er en sympatisk, fredelig og yndig sygeplejerske tilsyneladende uden spor af samvittighedsnag, fremgår det.
Koplev siger ingen imod, der bliver ingen kamp på ord. Sidegevinsten er, at han får folk til at åbne sig. De er trygge ved ham. Og måske bliver Koplev og lytteren enige - måske kun midlertidigt - med den talende, vi bliver forstående medvidere i nuet. Sådan er det jo som regel, når man giver sig rigeligt tid til at lytte til andre. Næsten uanset hvor negative deres handlinger ellers er.

Ærlig bestræbelse
Alle disse interviews har i radioen været på knap to timer, men er i bogudgaven skåret ned til forskellige længder, vel afhængigt af hvor meget vedkommende person har haft at byde på. Anders Bodelsen og Bettina Heltberg er nok de mest beskårne og også de mest offentlig kendte, så man kan ikke sige, at persons anseelse har været bestemmende. De helt ukendte er ofte dem, som har fået mest med. I praksis betyder det, at Koplevs mange små spørgsmål, som skal bringe samtalen videre i radiomediet, er skåret fra, at der forsvinder en livagtighed og aktualitet. Til gengæld får disse interviews langt mere monologens karakter i koncentrat.
Sytten karakterer præsenteres i et fyldigt omfang, som giver os begreb om, hvem de er, og hvad de repræsenterer, bl.a. en folkekirkepræst, en teologiprofessor, en forsvarsadvokat, en højesteretsdommer, ofre for naziforfølgelser, en søn af en dansk nazist, fotografer og nødhjælpsarbejdere fra Afrika. Viljestærke og veltalende mennesker, ser det ud til.
Alt tegner sig med et klart humanistisk sigte om at forstå og måske tilgive hinanden. Eller lade være med at tilgive, og alligevel lære noget af den proces. Det er en ærlig bestræbelse på at gøre verden lidt bedre!

*Kjeld Koplev: Koplevs krydsfelt - samtaler om etik og moral. 281 s., 249 kr. Aschehoug. Udkommer i dag

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her