Læsetid: 6 min.

Kultur

21. oktober 1999

Udstillinger
*KE - Kunstnernes Efterårsudstilling Ud af 870 indsendere blev kun 36 kunstnere antaget af censurkomiteen, der i år bestod af Ingvar Cronhammar, Bjørn Ignatius Øckenholt, Julie Kjer m.fl.
Den Frie Udstillings Bygn., Oslo Pl. Kbh. Dgl. 10-17. Til 31. okt.

*Lyset i Kina er en sammenfatning af de indtryk af lys og farver, som maleren Vibeke Tøjner fik dér. Hun udstiller sammen med Mauro Ciccia i:
Galerie Moderne, Skoletorvet, Silkeborg. Åbner på lø. Til 11. dec.

*John Olsen 'I fuglens tegn - en hilsen til Johannes Larsen'.
Faaborg Kunstmuseum. Ti.-sø. 11-15. Til 30. dec.

*Ernest Barlach - 'en kunstner mod nord' er en udstilling med den tyske kunstner (1870-1938), der malede på afstand af skiftende trends og modeluner i storby-miljøet og i stedet dyrkede motiver fra Warnemünde og sin hjemstav Güstow. Udstillingen omfatter skulpturer, tegninger og grafik af denne særprægede kunstner, der knytter an til middelalderen.
Nordjyllands Kunstmuseum, Aalborg. Ti.-sø. 10-17. Til 9. jan. 2000

*Fra Abildgaard til Kielberg - 200 år dansk vandfarvekunst' er 'Vandfarvesocietets' (!) kunstsamling, der omfatter en lang række kunstnere fra forrige århundrede som Eckersberg, Lundbye m.fl. op til vort århundrede som Trampedach, Lerfeldt, Sv. Dalsgaard, Albert Mertz etc.
Skovgaard Museet i Viborg. Til 12. dec. Dgl. 13.30-17.

*Marco Evaristti udstiller sin kontroversielle installation 'God Save Denmark', der undersøger den kulturelle arv og den nationale identitet. Det er nam nam for 'folkepianister' og rindalister.
Sønderjyllands Kunstmuseum, Tønder. Dgl. 10-16. Til 31. okt.

*Kunstakademiets udstillingssted viser udstillingen 'Guld & grønne skove' med Jesper Dahlgaard og Peter Nansen Scherfig.
Peder Skramsg. 17, Kbh. Ti.-lø. 14.-18. Til 24. okt.

*Gamle mestertegninger fra 'Sophus Larpents samling' rehabiliterer de italienske tegninger, som den dansk-norske samler donerede til Statens Museum for Kunst i 1914. Dengang blev de opfattet som værdiløse. I dag udgør de højdepunkterne i den 2.000 værker store samling.
Sølvg. 48-50. Kobberstiksamlingen. Ti.-sø. 10-17. Til 16. jan. 2000

*Skovtur er en udstilling med tegninger, skulpturer og maleri af Ingelise Westman.
Clausens Kunsthandel, Toldbodg. 9, Kbh. Ma.-lø. 11-17. Til 13. nov.

*Iliaden - bog og billede er en udstilling, der viser Illiade-udgivelser fra tidernes morgen og frem samt tegninger og stik med temaer fra
Iliaden fra Abildgaard til Peter Brandes.
Glyptotek. Dantes Pl. Ti.-sø. 10-16. Til 31. dec.

*Fremragende attituder er en udstilling med Kaspar Bonnén, Jesper Dalgaard,
John Kørner, Judit Ström m.m.fl.
Hallo! Njalsg. 21H, bygn. 5, 3. sal. Kbh. Ti. -fr. 12.15-17, lø. 12-15. Til 13. nov.

*No Standing er en udstilling med Yvette Brachman, rasmus knud og Sean Snyder.
Rhizom. Mejlg. 51, bagg. mellembygn. 1, Århus. On.-fr. 12-17, lø.-sø. 12-16. Til 31. okt.

*POP-op - strategi og humor i samtidskunsten er en udstilling, der ser på en kunstnergeneration, for hvem det er afgørende, at kunstværket fortæller en 'god' historie. Her deltager 12 kunstnere, bl.a. Jes Brinch, Henrik Plenge Jacobsen, Peter Rössell, Christian Schmidt-Rasmussen m.m.fl.
Holstebro Kunstmuseum. Ti.-fr. 12-16, lø.-sø. 11-17. Til 12. dec.

*Hanne Godtfeldt og Steinunn Helga Sigurdardottir udstiller sammen under titlen 'endnu ikke ikke mere'.
Nørreg. 7C, kld. Kbh. Ti.-fr. 13-17, lø. 11-15. Til 6. nov.

*Skandaler er en udstilling, der præsenterer de skandaleombruste værker i Danmark i et parallelt forløb, således at skandalerne som mediebegivenheder dokumenteres ligesåvel værkerne selv. Vi bevæger os fra J.F. Willumsens lille radering 'Frugtbarhed' til Ekstra Bladets skandalisering af Claus Carstensen i år.
Aarhus Kunstmuseum. Ti.-sø. 10-17. Til 9. jan. 2000

*Richard Woods (f. 1966) er en britisk kunstner, der arbejder med vægobjekter.
Art.dk, Kronprinsesseg. 10. Kbh. Ti.-fr. 14-18, lø. 11-16. Til 23. okt.

Klassisk
*Poulenc Sjællands Symfoniorkester arbejder sammen med dirigenten Morten Friis. Det er faktisk tredje gang Morten Friis dirigerer orkestret. Med sig har han solisten Marie Rørbech, der går i solistklassen på Det Kgl. Danske Musikkonservatorium. Hun er solist i Poulencs Klaverkoncert fra 1949. Man spiller også Martins Koncert for 7 blæsere, pauker, slagtøj og strygere, samt Mussourgsky/Ravels Udstillingsbilleder.
I aften kl. 19.30 i Hvidovre Medborgerhus, fredag kl. 19.30 i Tivolis Koncertsal og lørdag kl. 15 på Sofiendalsskolen i Haslev

*Beethoven Radiosymfoniorkestret og Radiokoret opfører værker af Beethoven i aften, og orkester og kor gentager aftenens program: DR har med denne sæson taget initiativ til fire eftermiddagskoncerter. Ved den første af de fire koncerter dirigerer Thomas Dausgaard et rent Beethoven-program. Pianisten Leif Ove Andsnes er solist i Klaverkoncert nr. 5. Man spiller desuden Symfoni nr. 1 og Korfantasi, opus 80.
I aften kl. 20 i Radiohusets Koncertsal og på lørdag kl. 15 i Radiohusets Koncertsal. Koncerten genudsendes søndag den 24.10. kl. 11.03 i P2musik

*Kayser Vor Frue Kirke - Københavns Domkirke - arrangerer orgelmatineer på lørdage i oktober, november og december. Ved næste koncert spiller Jørgen Ellegård Frederiksen komponisten Leif Kaysers Concerto per organo.
Lø. kl. 12 i Vor Frue Kirke

*Byrd Kastelskirken i København præsenterer ny og gammel musik i oktober og november 1999. Ved næste koncert fejres Kastellets 335 års fødselsdag med musik for messingblæsere og orgel. Intet mindre end Slesvigske Fodregiments Musikkorps under ledelse af Erik Hammerbak kommer og spiller sammen med organisten Lasse Ewerlöf. Man spiller musik fra Chr. IV's hof, samt værker af Byrd, Schubert og Beethoven.
Sø. kl. 14 i Kastelskirken

Jazz
*Henrik Sundh er pianist og komponist og leder af 10 m/k orkestret Nowhereland, som rummer musikere fra Danmark, Norge og Sverige, deriblandt Gunnar Halle (trompet), Anders Banke (tenorsax) og Per Ekdahl (trommer). Der er også tre cellister.
Copenhagen JazzHouse to. kl. 20.30

*Christina von Bülow spiller altsax i duo med guitaristen Jacob Fischer i pladebutikken Jazzcup (fri entré).
Jazzcup, Gothersgade 107, fr. kl. 15.30-18.30

*Bugge Wesseltoft bidrager til koncertserien 'New Directions' med sin gruppe, New Conception of Jazz, der foruden ham selv på klaviaturer omfatter fire andre norske medvirkende
Copenhagen JazzHouse fr. kl. 21.30

*Marilyn Mazur præsenterer sit Trylleorkester ved en efterårsferie-kamæleonkoncert for børn og voksne. Foruden Mazurs trommer og slagtøj høres i kvintetten bl.a. Christina von Bülows altsax.
Copenhagen JazzHouse sø. kl. 15

*Doug Raney spiller guitar i sin egen kvartet tre dage i næste uge.
Paradise Jazz Café, Huset i Rådhusstræde, ma., on. og to. kl. 20.30

*Mike Stern der var guitarist hos Miles Davis i 80'erne, regner to amerikanere og vores egen bassist, Chr. Minh Doky, blandt sine Friends i kvartetten med dette navn.
Copenhagen JazzHouse on. kl. 20.30

Rock
*Toto har valgt at kalde dette års turné for Reunion Tour 99. Og så kan man kun gætte på, hvad Steve Lukathers powerpop band kalder genforeningsturneen til næste år?
Aalborghallen, Aalborg, to. kl 20, Scandinavian Congress Center, Århus, lø. kl. 20, KB Hallen, København, sø. kl. 20

*Morrissey har siden dagene i The Smiths udviklet sig til en af Englands førende rockpoeter. Sidst han skulle spille i Danmark, var det som opvarmning til David Bowie. Men de blev sure på hinanden, og så gik det års dobbeltkoncert i vasken.
Den Grå Hal, København, sø. kl. 20

*Silo er dagens bedste danske bud på repetitiv rock. Deres debutplade Instar har fortjent vakt opmærksomhed i genrens højborg, England.
Vega, København, ti. kl. 21

*Jamiroquai dyrker uhæmmet buksesvajenes 70'ere. På nyeste plade Canned Heat køres der dog så meget i den samme rille, at festen efterhånden må være slut for Jay Kays retro-disco.
Valby Hallen, København, on. kl. 20

Scenen
*Gud bevare Danmark og Bornedal bevare vores gode humør... Iben Hjejle, Søren Sætter-Lassen og Jens Jørn Spottag skal i hvert fald vise, hvordan danskerne igen finder lykken, tilsyneladende både live og på film. Gerda Gilboe og Gyrd Løfqvist sørger for, at det ikke kun bliver ungdommelige løjer - og Martin Hall giver sit bud på musikalsk Dannebrogsstemning.
Østre Gasværk Teater, 21. okt.-18. dec.

*Proms - en industritragedie kalder Pernille Grumme sin satiriske monolog om den tvivlsomme medicinfamilie på Sydsjælland. Grumme, der også var ophavskvinden til Peter Larsens tamilsag-monolog, står selv på scenen som 'historikeren Helene Haslund', iscenesat af Arne Forchhammer.
Café Teatret, 23. okt.-15. nov.

*Giselle Balletklassikeren som den nu afdøde Henning Kronstam fik til at stråle, bliver nu opsat med Caroline Cavallo i hovedrollen af den nye balletmester Aage Thordal-Christensen sammen med bl.a. Heidi Ryom, der selv var en gribende Giselle. Som appetitvækker danses Peter Martins' The Waltz Project.
Det Kgl. Teater, 23. okt.-24. nov.

*Nürnberg Backstage kalder Edison Teatret sit nye udspil i Rolf Heims instruktion og bearbejdelse. Jess Ingerslev, Steen Stig Lommer og Pauli Ryberg prøver kræfter med efterkrigsopgøret. Efter de omsendte postkort at dømme udleveres der gratis Adolf-overskæg.
Edison, 16. okt.-13. nov.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her