Læsetid: 2 min.

Margrete uden Daisy

20. oktober 1999

Chili Turèll går følelsesløsheden helt ud i sin rå dronninge-monolog

Teater
Hun stolprer op på scenen, så hun er lutter fødder og tunge ben. Og hun vender og drejer sig med så manisk foretagsomhed, at den brokadetunge kjole dundrer mod skosnuderne som en uniformskappe, og opmærksomheden ganske forsvinder fra hendes smukke øjne. For hvor er den kvindelige sødme hos denne Margrete I?
Den er der selvfølgelig ikke. For det er hele pointen i Lars Kaaber og Chili Turèlls fortolkning af den magtfulde dronning, at Margrete I netop ikke sad fast i det traditionelle kvindebillede, men at hun handlede som - en mand. At hun udelukkende ræsonnerede og udtænkte sine strategier ud fra idealet om magt og besiddelse af det berømte samlede Norden. Ingen dukke eller Daisy her.
Chili Turèll går den overdrevne følelsesløshed helt ud. Stemmen er rå og sarkastisk og blottet for blødsødenhed, og monologens ord messes med så stønnende en frasering, at sætningerne bliver til sære melodistumper af et uharmonisk livskvad.

Afstumpethedens sejr
Af og til anes blot en undren over egen følelsesløshed, ikke mindst over for den afskrevne søn Oluf - en afstumpethed, som tilsyneladende var en arv fra faderen Valdemar Atterdag. Og et enkelt øjeblik spores endda en uroskabende tvivl om det sære kærlighedsløse liv, som hendes adfærd har kostet hende.
Men så skubbes refleksionerne til side. Der er ingen grund til at dvæle ved noget, som ikke entydigt ville kunne opfattes som en sejr...
Chili Turèlls yndige ydre skaber en voldsom kontrast til Margrete I's rå tanker. Og hun indtager scenen i kirkerummet - p.t. i Skt. Petri kirkes anneks - som en virkelig dronning, der brutalt holder sine tilskuere i ånde med sin sære enetale; også selv om Lars Kaaber måske har udstyret hende med flere ord end nødvendigt er. Omvendt gør teksten tilskueren endnu mere sulten undervejs, for 1300-tallets magtkampe bliver præsenteret, så enhver historielærer burde være misundelig.
Og hendes slagord er fortsat aktuelt: "Når man skal skabe en union, skal man spare på ordene." Men forestillingen er mere end historieformidling. Den er både snu kvindelist og fængende fortællekunst - altsammen hardcore, naturligvis.

*'Margrete I'. Tekst og instruktion: Lars Kaaber. Kostume: Britt Jørgensen. Danmarksturné - Skt. Petri Kirke ved Nørregade frem til 24. okt. Billet-Net 70 15 65 65

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her