Læsetid: 2 min.

MD får monopol på mælk

6. oktober 1999

Al konkurrence på mælkemarkedet bliver elimineret med MD Foods fusion med Arla, mener Forbruger-rådet. Minister vil stramme reglerne

Butikkernes mulighed for at hente mælk i Sverige blev endelig elimineret i går, da danske MD Foods og svenske Arla på et fælles pressemøde præsenterede deres planer om at fusionere den 17. april næste år under fællesnavnet Arla Foods.
Ingen af de store danske supermarkedskæder anser det for realistisk at indkøbe frisk mælk fra Tyskland. Dermed er monopol på frisk mælk en realitet: "Der er ingen konkurrence på mælkemarkedet, og derfor er jeg overbevist om, at MD Foods ikke vil sætte mælkeprisen ned, selv om fusionen skulle føre til en økonomisk gevinst," siger Kirsten Nielsen, formand for Forbrugerrådet.
Landets store supermarkedskæder, FDB og Dansk Supermarked, har truet med at købe mælk fra udlandet, hvis det nye fusionsmejeri skruer priserne op.
Men over for Information erkender indkøbschef i FDB, Torben Laursen, at truslen er noget hul: "Ingen udenlandsk leverandør vil fysisk kunne matche MD Foods meget effektive distribution, som sikrer frisk mælk ud i ethvert hjørne af landet hver morgen," siger han.

Tysk frieri
Også Dansk Supermarked vedgår, at nok kan der importeres smør og ost, men mælken kniber det med.
"Vi kan selvfølgelig ikke hente frisk mælk fra Østrig eller Frankrig. Derfor er der begrænsede muligheder for at handle med konkurrenter," siger Poul Guldborg, der er informationschef i Dansk Supermarked.
Eneste mulige konkurrent er det netop fusionerede stormejeri, Nordmilch i Nordtyskland. Men hverken FDB eller Dansk Supermarked har undersøgt, om Nordmilch vil sælge frisk mælk til Danmark.
Og det er yderst tvivlsomt, mener Forbrugerrådets Kirsten Nielsen, der vurderer, at hverken Nordmilch eller MD Foods er interesseret i at starte en mælkekrig.
For kun to uger siden inviterede Nordmilchs adm. direktør Manfred Tag i Mejeriforeningens nyhedsbrev MD Foods til et tættere samarbejde om produktion og salg.
Både Arla og MD Foods begrunder deres fusionsplaner med, at de som Europas største mejerikoncern vil stå stærkere på eksportmarkedet. Aftalen om fusion mellem MD Foods og Arla er indgået mellem selskabernes bestyrelser, og forslaget skal i de kommende måneder godkendes af deres 18.000 andelshavere.
Endnu er det uklart, om fusionen er så stor, at den skal behandles efter EU's konkurrenceregler. I modsat fald skal fusionen under behandling i hjemlandene, og mens Sverige har ret skrappe fusionsregler, har Danmark ingen. Men enten Sverige eller EU kan afvise fusionen.
Ved Folketingets åbning i går præsenterede regeringen et lovkatalog, hvor der indgår planer om at indføre en egentlig fusionskontrol i Danmark, netop begrundet i årets store fusioner inden for slagteri- og mejeribranchen.

Følg disse emner på mail

Vores abonnenter kalder os kritisk,
seriøs og troværdig.

Få ubegrænset adgang med et digitalt abonnement.
Prøv en måned gratis.

Prøv nu

Er du abonnent? Log ind her